Efectele negative ale fumatului si schimbarile care se produc atunci cand te lasi de fumat

1421

Probabil ca foarte multi dintre noi cunoastem pericolele la care ne supunem fumand, dar nu renuntam la acest obicei, deoarece alegem sa ne bucuram de fumat, mai degraba decat sa ne facem griji cu privire la sanatatea noastra. Poate ca foarte multe dintre persoanele care fumeaza nu vor sa accepte adevarul despre fumat si despre bolile grave pe care le cauzeaza. In cazul in care nu-ti pasa de sanatatea ta pe termen lung, poate iti pasa mai mult de sanatatea ta pe termen scurt. Iata care sunt cateva dintre schimbarile care se produc atunci cand te lasi de fumat:

•In 20 de minute tensiunea arteriala revine la normal;

•In 8 ore monoxidul de carbon (un gaz otravitor) din sange va fi redus la jumatate, iar nivelul oxigen va reveni la normal;

•In 48 de ore riscul de atac de cord scade. Intreaga nicotina din organism va parasi trupul, iar mirosul si gustul vor reveni la valorile normale;

•In 72 de ore, caile respiratorii se vor relaxa, iar nivelul de energie al organismului va creste;

•In 2 saptamani circulatia sanguina va creste si va continua sa se imbunatateasca in urmatoarele 10 saptamani;

•In 3-9 luni, tusea, respiratia dificila si problemele respiratorii generale vor fi reduse considerabil, ca urmare a cresterii capacitatii pulmonare cu 10%;

•Intr-un an riscul de atac de cord scade dublu fata de riscul initial.

•In 5 ani riscul de a suferi un accident vascular cerebral va fi acelasi cu cel al nefumatorilor;

•In 10 ani riscul de a suferi de cancer pulmonar va fi acelasi cu cel al nefumatorilor;

•In 15 ani riscul de suferi un atac de cord va fi acelasi cu cel al unui nefumator;

In momentul in care tragi un fum dintr-o tigara, un amestec de gaze este eliberat in jurul ochilor, nasului si gatului tau. Acest lucru se intampla in primele cateva secude. Adanc in interiorul plamanilor tai, fumul de tigara afecteaza foarte grav celulele care au scopul de a indeparta particulele straine din plamanii tai. O mare parte din fumul inhalat se transforma in gudron. Acest gudron nu este foarte diferit de ceea ce ai folosi pentru a pava un drum sau pentru a pune o sindrila pe casa. Doar aproximativ 30% din gudronul pe care-l inhalezi este trimis inapoi in aer prin expiratie – restul se lipeste de gat si de plamani. Un fumator care fumeaza zilnic un pachet de tingari, anual ingereaza o ceasca plina de gudron in plamanii sai.

Ce se intampla la nivelul plamanilor atunci cand fumezi?

Chimicalele din fumul de tigara sunt absorbite imediat in sange. De aici, acestea circula catre inima ta si de acolo, peste tot in organismul tau. Inima ta incepe sa bata mai repede de indata ce iti aprinzi o tigara. Inima unui fumator executa 36.000 de batai in plus zilnic. De asemenea, fumul poate provoca batai neregulate ale inimii sau aritmie. Nivelul de oxigen din sange este redus considerabil din cauza monoxidului de carbon generat.

Daca vei continua sa fumezi, simtul mirosului si simtul gustului se vor stinge incet, datorita gudronului care iti imbraca limba si pasajele nazale. Probabil nici nu realizezi acest fenomen, dar cu siguranta vei realiza atunci cand te vei lasa de fumat. Cei mai multi dintre fumatori au raportat o schimbare notabila in cazul acestor doua simturi.

Mitul tigarilor cu un continut redus de gudron este doar un mit. Producatorii de tigari au gasit de cuviinta sa faca niste mici gaurele in filtrul de la tigarete cu scopul de a “reduce” cantitatea de gudron ingerata. Suna bine, nu? Din pacate, degetele tale blocheaza aceste gauri atunci cand fumezi, iar fumatorii ce opteaza pentru un continut redus de gudron ajung sa inhaleze mult mai profund pentru a obtine doza de nicotina pe care si-o doresc.

Cuvantul “Light” pe care-l intalnim scris pe foarte multe dintre pachetele de tigari, nu ar trebui sa fie interpretat ca fiind “sigur”, dar se pare ca un numar foarte mare de fumatori incearca sa-l citeasca in acest fel.