(FOTO) Descoperirea incredibila: Heracleion – Orasul Egiptului Antic – la granita dintre mit si realitate

1329

Orasul Heracleion, casa templului in care s-a desfasurat inugararea Cleopatrei, a fost inghitit de Marea Meditereana in largul coastei Egiptului acum aproximativ 1200 de ani. Acest oras a fost unul dintre cele mai importante centre comerciale din Marea Mediterana inaintede a fi scufundat in urma cu mai mult de un mileniu. Timp de secole, orasul a fost considerat un mister, in acelasi mod in care este privit orasul pierdut Atlantida in zilele noastre. Dar, in anul 2001, un arheolog subacvativ, aflat in cautarea navelor de razboi franceze a descoperit orasul scufundat.

02

Dupa ce stratul de noroi si nisip a fost indepartat, scafandrii au descoperit frumusetile orasului Heraclion. Acesta se afla intr-o stare de conservare extraordinara, cu multe dintre comorile sale intacte. Printre acestea enumeram: templul principal al lui Amun – Gerb, statui gigantice ale araonilor, sute de statui mai mici de zei si zeite, un sfinx, 64 de nave antice, 700 de ancore, blocuri de piatra inscriptionate in atat in limba greaca cat si in limba egipteana, zeci de sarcofage, monede de aur si greutati facute din bronz si piatra.

01

07

Lampa cu ulei din bronz descoperita in templul lui Amun. Credit foto: Christoph Gerigk

Fotografiile spectaculoase de la descoperirea si din cadrul procesului de recuperare dezvaluie numeroase statui si structuri care s-au aflat odata in marele oras.

03

05

Istoricul grec Herodot (secolul 5 i.Hr), ne-a dezvaluit existenta unui mare templu, care a fost construit acolo unde celebrul erou Heracles (Hercule) a pasit pentru prima data in Egipt. Acesta este orasul pierdut care i-a purtat numele. De asemenea, Herodot precizeaza ca Elena din Troia a vizitat acest oras cu iubitul ei Paris inainte de inceperea razboiului troian. La mai mult de patru secole dupa vizita lui Herodot in Egipt, geograful Strabon observa ca orasul Heracleion, in incinta caruia se afla templul lui Heracles (Hercule), era localizat la est de Canopus, la gura ramurii Canopic a fluviului Nil. Cu toate acestea, Heracleion, pana la descoperirea sa, nu a fost decat un joc al legendelor. Descoperirea acestui oras ridica intrebari importante in legatura cu ceea ce credem astazi despre mituri si legende. In cazul in care un asemenea oras, crezut a fi o simpla legenda, a fost descoperit in adancurile marii, cine stie cate alte legende ale trecutului vor fi descoperite in viitor?

Sursa