Ca fiinte umane care traiesc intr-o societate tehnologica a secolului 21, suntem obisnuiti ca lucrurile sa fie organizate si structurate intr-un mod foarte ordonat. Copilarie, apoi liceu, apoi facultate, apoi “lumea reala” a ocuparii locurilor de munca, plata impozitelor, plata facturilor, plata chiriei sau cumpararea casei, realizarea pe plan familiar si cumpararea unor nenumarate jucarii si gadget-uri. Astfel, apare o intrebare in mintea multora dintre noi: acesta este adevaratul nostru scop pentru care ne aflam aici?
Impingerea limitelor de cele mai multe ori devine o chestiune legata de aspectul financiar, iar obiectivele noastre inalte si motivatiile profunde devin abandonate in favoarea conditionarii sociale in care toti suntem implicati intr-o masura mai mare sau mai mica.
Multi vor alege aceasta cale a conditionarii sociale pentru ca la inceput, aceasta pare o cale mult mai sigura, in comparatie cu cea in care esti manat de propriile eforturi bazate pe adevaratele pasiuni interioare.
Cu toate acestea, fiecare dintre noi ne aflam aici pentru a explora aceste pasiuni interioare. Acestea sunt fundatia existentei noastre individuale. Aceasta greutate a conditionarii se afla pe umerii nostri pentru a fi ridicata si eliminata. Aceste limite si obstacole pe care foarte multi le evita cu timiditate exista in viata noastra cu scopul de a fi depasite.
Viata in sine poate fi comparata cu o sala de gimnastica spirituala si emotionala. Obstacolele in viata noastra nu sunt niciodata de natura materiala si financiara. Acestea sunt de natura spirituala si emotionala. Putem argumenta ca banii joaca un rol foarte important in vietile noastre si astfel ii putem considera a fi un obstacol financiar. De aceea, este important sa recunosti faptul ca relatia ta in legatura cu ceea ce reprezinta pentru tine banii, cum se castiga acestia, si conceptul tau de “munca”, sunt toate definitii personale, acestea avandu-si domiciliul in centrele spirituale si emotionale. Acestea sunt nivelurile la care adevaratele teste ale realitatii au loc. Cultivarea intr-un mod constient a curajului de a-ti infrunta temerile si de a invata din ele este primul pas in afara labirintului iluziei si in afara conditionarilor care te fac sa accepti si sa consideri ca aceasta este “realitatea” lucrurilor.
Atunci cand ii permitem raspunsului nostru emotional initial fata de ceva sa ne infuenteze comportamentul – fara sa ne gandim in mod constient la ceea ce facem – actionam si ne comportam intr-un mod neinteligent.
Atunci cand examinam in mod constient o situatie si ne intrebam daca raspundem corespunzator, ne extindem constiinta si ne imputernicim in domeniul ales.
Cu cat vei deveni mai constient, cu atat mai multe alegeri autentice vei avea la indemana. Asta deoarece esti constient de existenta acestora si vei intelege mult mai bine conexiunea dintre ele.
Oamenii care nu sunt indeajuns de constienti percep mult mai putine alegeri si astfel raman nevrotici, timizi, indoielnici si traiesc asemenea broastelor testoase in cochiliile lor. Acestia cred ca exista doar cateva moduri de a face lucruri importante in viata, iar in cazul in care nu pot gestiona sa reuseasca in acea latime ingusta de banda, sentimentul lor de securitate incepe sa se simta amenintat.
De fiecare data cand iti aduni curajul pentru a-ti infrunta si pentru a testa fricile, nivelul tau de constiinta creste. Astfel te poti dezvolta ca individ si tot astfel, temerile tale interioare se dovedesc a fi „fum si oglinzi”. Din fericire, fiecare dintre noi avem la dispozitie un set de instrumente care ne pot da o mana de ajutor cand decidem directia spre care ne indreptam.
Frica este o busola
Ori de cate ori simti in interiorul tau raspunsul emotional numit in mod obisnuit “frica”, acesta incearca sa-ti spuna directia spre care ar trebui sa te indrepti in continuare pentru a te dezvolta.
O teama existenta la nivelul constiintei tale este asemenea unei mici gauri in barca ta. Este necesar sa o astupi pentru a continua, sau altfel te va incetini sau te va scufunda.
Dincolo de a fi urmarit de un leu prin jungla, sau de un urs mare si negru, reflexul nostru lupta sau fugi nu isi are nici macar o singura utilitate in societatea in care traim. Din aceasta cauza, multi dintre noi trasformam un mic deal intr-un munte urias si de cele mai multe ori nici nu ne dam seama ca facem asta. Nu sugerez abandonarea sistemului tau natural de reactie; din contra, te sfatuiesc sa observi constient si in mod intentionat daca exista sau nu o amenintare reala in mediul in care te afli, in loc sa actionezi in concordanta cu un tipar inconstient.
In lipsa constientizarii, fiecare raspuns de frica va fi privit ca fiind o chestiune de viata si de moarte si acesta nu este un mod foarte placut de a-ti trai viata. Tot ceea ce trebuie sa faci pentru a “astupa” orice frica este sa o imbratisezi complet. Las-o sa existe. Accept-o. Daca nu o poti accepta, accepta ca nu o poti accepta. Ori de cate ori vei rezista, vei suferi. Constiinta neaga in mod natural suferinta prin insasi natura existentei sale. Lipsa acesteia promoveaza reactivitatea.
Momentul in care rezistenta dispare, poti incepe sa te comporti intr-un mod inteligent. Viata nu mai devine o incercare de a evita consecintele cu orice pret. Cand atingi acest nivel de claritate si de calm, esti inarmat suficient pentru a alege urmatorul curs de actiune. Nimic nu te poate impiedica sa faci asta cu orice teama din viata ta, in afara de propriile tale rationamente arbitrare individuale. Nimeni nu gandeste in locul tau in afara de tine insuti. Atunci cand devii constient de aceasta realizare, o greutate mare este ridicata de pe umerii tai. Pasiunile tale sunt harta pe care o explorezi, iar fricile tale, grijile tale si indoielile tale sunt propria ta busola care iti indica directia spre care ar trebui sa te indrepti pentru a te dezvolta in continuare.
In continuare, Neale Donald Walsch ne va ajuta sa intelegem mai bine acest subiect: