Fiecare dintre noi am auzit de antioxidanti si de rolul pe care il au acestia in mentinerea sanatatii intregului organism, dar cati dintre noi suntem cei care am auzit pana acum de parintele tuturor antioxidantilor? Acesta este unul dintre secretele care pot contribui la prevenirea cancerului, afectiunilor cardiovasculare, bolilor de inima, afectiunilor neurologice si a unui numar foarte mare de probleme de sanatate. Cu toate ca acest antioxidant a fost studiat in profunzime, foarte multi dintre noi si chiar foarte putini dintre medici sunt cei care cunosc indeajuns de multe in legatura cu adresarea deficientelor.
Desigur, vorbim despre glutation. Acesta antioxidant este un detoxifiant foarte puternic, un stalp de temelie al sanatatii intregului organism si este un element esential pentru o viata sanatoasa. Cu toate ca organismul produce in mod normal acest antioxidant, alegerile alimentare de o foarte slaba calitate, poluarea, mediile toxice, stresul, infectiile si radiatiile, diminueaza intr-o foarte mare masura productia naturala de glutation.
Ce este glutation?
Glutationul este o molecula simpla produsa in mod natural de organismul uman, in orice moment. Acesta este alcatuit din trei blocuri de proteine sau aminoacizi – cisteina, glicina si glutamina.
Cel mai interesant aspect este reprezentat de faptul ca acest antioxidant contine grupe chimice de sulf care au proprietatea de a capta toate elementele nocive, cum ar fi radicalii liberi si toxinele, cum ar fi mercurul si metalele grele, ducand intr-un final la eliminarea acestora din organism. Acest aspect este unul extrem de important in lumea noastra actuala in care suntem efectiv bombardati in mod constant de elemente nocive pentru sanatatea organismului nostru.
De unde putem obtine glutation?
Asa cum am mai spus, organismul uman produce in mod natural acest antioxidant, dar de cele mai multe ori, intr-un mediu obositor, nu produce o cantitate suficienta. Iata cateva dintre sursele alimentare importante care contin fie glutation, fie precursori ai sai, cei care pot sprijini productia naturala de glutation.
• Broccoli
• Varza de Bruxelles
• Varza
• Conopida
• Avocado
• Piersici
• Pepene verde
• Scortisoara
• Nucsoara
• Turmeric
• Rosii
• Mazare
• Usturoi
• Ceapa
• Ardei gras
Probabil observati faptul ca toate acestea sunt alimente sanatoase, dar pe care majoritatea dintre noi nu le consumam suficient. Aceasta este una dintre problemele cauzate de dietele moderne. Consumam foarte multa carne, lactate si alimente procesate, alimente care s-au dovedit a cauza diferite tipuri de afectiuni atunci cand nu sunt completate de o cantitate suficienta de legume vii. Este foarte important sa limitam consumul de astfel de alimente si sa consumam indeajuns de multe alimente proaspete, pline de viata, care ne ofera indeajuns de multe elemente nutritive si care nu suprasolicita sistemul digestiv.
Ne putem creste cantitatea de glutation, de asemenea, prin includerea exercitiilor fizice in rutina zilnica, deoarece nivelul de glutation creste atunci cand organismul uman este supus exercitiilor fizice. Nu in ultimul rand prin respiratie si prin transpiratie putem scapa de o cantitate considerabila de toxine existente la nivelul organismului.
Glutationul ne protejeaza impotriva bolilor cronice
Ceea ce face ca acest antioxidant sa fie unul atat de puternic este reprezentat de faptul ca acesta contribuie la reciclarea tuturor celorlalti antioxidanti.
Glutationul este un element crucial. Acesta contribuie din plin la prevenirea bolilor cronice, deoarece actioneaza ca un agent de transport al elementelor toxice existente la nivelul organismului. Asemenea unei capcane impotriva mustelor, elementele toxice se lipesc de glutation si astfel sunt eliminate prin fecale in afara organismului. Glutationul este atat de puternic incat si-a demonstrat sprijinul si in tratamentul impotriva HIV.
Cele NOUA sfaturi finale
Doctorul Mark Hyman ne ofera noua sfaturi care pot contribui la cresterea nivelului de glutation. Acestea sunt sfaturile sale:
1. Consuma alimente bogate in sulf. Principalele alimente care contin sulf sunt: usturoiul, ceapa si legumele crucifere (broccoli, varza, nasturel, conopida, etc.)
2. Consuma proteine din zer bioactive. Acestea sunt o foarte importanta sursa de cisteina si de aminoacizii de care orgnaismul are nevoie pentru a sitentiza glutationul. In cazul in care exista posibilitatea, este recomandat sa alegem produse lactate nepasteurizate si care nu contin hormoni, antibiotice sau alte substante periculoase pentru organismul uman.
3. Miscarea contribuie la cresterea nivelului de glutation, promoveaza detoxifierea intregului organism si sporeste eficienta sistemelor naturale de aparare ale organismului.
4. N-acetilcisteina. Acest aminoacid natural derivat a fost folosit de ani de zile pentru a trata astmul, afectiunile pulmonare si persoanele care sufera de insuficienta hepatica cauzata de supradoza de paracetamol.
5. Acid Alfa-Lipoic. Acest element este urmat indeaproape de glutation ca importanta pentru celulele orgnaismului si este implicat in productia de energie, controlul glicemiei, sanatatea creierului si detoxifiere.
6. Vitamina B6 si B12. Acestea sunt elementele nutritive cele mai importante pentru productia de glutation la nivelul organismului.
7. Seleniu. Acest mineral important sprijina produtia de glutation.
8. Familia de antioxidanti, inclusiv C si E (sub forma de amestec de tocoferoli), contribuie impreuna la productia de glutation.
9. Silimarina a fost folosita vreme de secole ca tratament pentru afectiunile hepatice si pentru stimularea productiei de glutation.