Lumea este oglinda starilor mentale

1890

– Da, prietene, in aceasta balta exista o suta, ba nu, un milion de universuri, pe care le-a putea cunoaste daca am avea instrumentele adecvate.

Taranul i-a raspuns:

– Stiu ca balta este plina de goange si mormoloci, dar acestea sunt usor de prins.

Acolo unde naturalistul, a carui minte era focalizata asupra cunoasterii faptelor naturale, vedea frumusete si armonie, mintea necultivata nu vedea decat uratenie si mizerie.

Pentru ochii unui poet, o floare salbatica nu este o buruiana, ci un mesager angelic al lumilor invizibile. Pentru cei mai multi dintre oameni, oceanul nu este decat o intindere mare de apa pe care navigheaza vapoare, care se scufunda uneori. Pentru un muzician el este insa un lucru viu. Artistul descopera in starile sale schimbatoare armonii divine. Acolo unde mintea obisnuita vede dezastre si confuzie, mintea unui filozof vede o suita perfecta de cauze si de efecte, iar acolo unde un materialist nu vede altceva decat moartea, un mistic vede pulsatia vietii eterne.

Asa cum creionam prin gandurile noastre evenimentele si obiectele, noi procedam astfel si cu sufletele semenilor nostri. Un om suspicios ii considera pe toti ceilalti la fel ca el. Un mincinos nu crede ca pot exista oameni care spun tot timpul adevarul. Un om invidios vede invidia in toti ceilalti, iar un avar este ferm convins ca toata lumea vrea sa puna mana pe banii sai. Cine se imbogateste prin mijloace necinstite doar cu un pistol sub perna, caci ii considera pe toti ceilalti la fel de necinstiti ca el. Un om care este sclavul simturilor sale ii considera pe sfinti niste ipocriti. Invers, cei care cultiva ganduri de iubire regasesc iubirea oriunde s-ar uita. Un om onest si increzator nu nutreste ganduri de suspiciune. Unul darnic si bun se bucura de norocul altora, nestiind ce inseamna invidia, iar cel ce l-a recunoscut pe Dumnezeu in el insusi il vede in egala masura in semeni sai, ba chiar si in animale.