Beneficiile pe care acesti acizi grasi le au asupra sanatatii sunt remarcabile. Adesea, acizii grasi Omega3 sunt prescrisi de catre medicii psihoterapeuti pacientilor care sufera de depresie, acesti acizi oferind-le acestora o imbunatatire rapida a starii de spirit. De asemenea, acizii grasi omega3 ofera foarte multe beneficii si persoanelor care sufera de artrita si afectiuni inflamatorii.
Legatura dintre omega3 si sanatatea organismului nostru a fost pentru prima data observata in anul 1970, atunci cand oamenii de stiinta au realizat faptul ca, locuitorii Groenlandei, in ciuda faptului ca alimentatia lor era foarte bogata in grasimi, sufereau mult mai putin de pe urma afectiunilor cardiovasculare si a afectiunilor inflamatorii in comparatie cu celelalte populatii ale planetei. In acel moment, cercetatorii au emis ipoteza potrivit careia acesti acizi grasi esential ar putea avea un rol important in mentinerea sanatatii organismului uman. De atunci, studiu dupa studiu a confirmat aceasta ipoteza potrivit careia acizii grasi omega3 joaca un rol important in misiunea reducerii afectiunilor cardiovasculare si a celor inflamatorii.
In tratamentul si prevenirea afectiunilor cardiovasculare, omega3 este un acid gras extrem de necesar, datorita proprietatilor de prevenire a aparitiei batailor iregulate ale inimii, datorita reducerii grasimilor de pe peretii arteriali si datorita reducerii coagularii sangelui. De asemenea, omega3 reduce trigliceridele, creste nivelurile colesterolului bun si reduce inflamatiile.
“Omega3 afecteaza intr-un mod favorabil o serie de factori de risc ce conduc la aparitia afectiunilor cardiovasculare, cel mai important dintre acestia fiind riscul de deces in urma unui atac de cord”, a declarat Penny Kris Etherthon, distins profesor in cadrul Universitatii de Stat din Pennsylvania.
Cu toate acesta, atunci cand discutam despre beneficiile pe care acesti acizi grasi le ofera organismului uman, cele precizate mai sus nu reprezinta decat o mica parte dintre acestea.
Doi dintre cei mai importanti acizi grasi esentiali Omega3 sunt cunoscuti sub denumirea de “acid docosahexaenoic” (DHA) si de “acid eicosapentaenoic” (EPA). Raportul pe care-l intalnim cel mai adesea in produsele din peste sau in suplimentele nutritive pe baza de omega3 este de 50/50 sau 40/60. Acesti acizi grasi sunt nutrienti esentiali deoarece fac parte din fiecare celula a organismului uman si imbunatatesc comunicarea celulara.
Cu toate ca nu reprezinta un raspuns in fata tuturor afectiunilor, omega3 are un impact pozitiv asupra sanatatii inca din pantecul mamei pana la cele mai inaintate varste, studiile numeroase atestand beneficiile acestor acizi grasi.
De fapt, acizii grasi Omega3 sunt atat de importanti pentru mentinerea sanatatii organismului uman incat, Institutul Medical de Nutritie si Alimentatie a stabilit recent o doza zilnica recomandata, pentru prima oara de la descoperirea din anul 1970.
In ceea ce priveste doza zilnica recomandata, este foarte important ca cei doi acizi grasi esentiali, omega3 si omega6 sa se afle intr-un echilibru.
“In cazul in care alimentatia noastra contine foarte multi acizi grasi Omega6, ca in cazul majoritatii populatiei, acest lucru promoveaza aparitia inflamatiilor si coagularea sangelui.”, a declarat Artemis Simopoulos, presedinte al Centrului pentru Genetica, Nutritie si Sanatate si autorul cartii “Dieta Omega”. “Atunci cand celulele noastre contin cantitati egale de omega6 si omega3, asa cum a fost in cazul primelor civilizatii, acest lucru conduce la prevenirea aparitiei cheagurilor de sange si a inflamatiilor…” a continuat acesta.
Concentratiile foarte mari de omega3 se afla la nivelul creierului si la nivelul sistemului nervos. Acizii grasi sunt necesari pentru buna functionare a neuronilor si pentru eficienta protectie a celulelor.
“In cinci dintre cele sase studii in care oamenilor le-au fost administrate zilnic doze de acizi grasi omega3, in medie, simptomele de depresie au fost reduse cu aproximativ 50%”, a declarat Joseph Hibbeln, medic psihiatru din cadrul Institutului National pentru Combaterea Abuzului de Alcool. “Acelasi procent se regaseste si in cazul in care pacientilor le-au fost administrate deja antidepresive care nu produceau efectul dorit”, a continuat Joseph Hibbeln.
Studiile conduse de Joseph Hibbeln au constatat o crestere in cazurile de depresie, de violenta si crime in tarile in care oamenii consuma mai putine produse din peste.
Trebuie amintit faptul ca, omega3 poate ameliora manifestarea anumitor afectiuni psihice precum tulburarea bipolara si schizofrenia.
Un aspect si mai interesant este faptul ca, acizii grasi omega3 pot imbunatatii desitatea osoasa, cazurile de ostoporoza fiind mult mai raspandite in randul populatiilor care consuma foarte putin peste in alimentatie.
De asemenea, pielea ta primeste o multime de beneficii din partea acestor acizi grasi esentiali, dovada vie a acestui fapt fiind cazurile reduse de psoriazis in randurile populatiei tarilor nordice. In plus, noi studii au scos la iveala faptul ca acesti acizi grasi au capacitatea de a preveni aparitia cancerului de san, de prostata si de colon, cu toate ca acesta este un nou domeniu de cercetare.
O alta boala ce face ravagii in randurile populatiei planetei este diabetul de tip doi. Omega3 are capacitatea de a preveni aparitia acestui tip de diabet si de a imbunatatii efectele pe care diabetul zaharat le are asupra organismului prin reducerea rezistentei organismului la insulina.
In plus, afectiunile inflamatorii cum ar fi artrita reumatoida, colita ulcerativa si boala Crohn, pot fi imbunatatite prin includerea in alimentatie a suplimentelor pe baza de omega3 si a alimentatiei bogate in peste.
Potrivit cercetatorilor de la Institutul de Alimentatie si Nutritie, barbatii adulti au nevoie de 1.6 grame, iar femeile de 1.1 grame de omega3 zilnic.
In incheiere, trebuie precizat faptul ca uleiul de in, nucile si uleiul de canola, contin acizi grasi omega3, dar eficienta sa asupra sanatatii organismului nu este asemanatoare ca cea a uleiului de peste, cu toate ca este o idee buna sa incluzi si aceste surse de omega3 in dieta ta.