Puterea libertatii interioare – Micul ghid al non-atasamentului

2244

Detaseaza-te! Let go! Cu siguranta ai citit de nenumarate ori genul acesta de sfaturi, fie in limba romana, fie in limba engleza. In cazul in care vrei sa te convingi, o simpla cautare pe google poate fi destul de convingatoare. Mai mult decat atat, nu putine sunt melodiile intitulate “Let it go” sau “Let go”.

In lumea dezvoltarii spirituale acest sfat este oferit destul de des, dar foarte rar ne este explicat modul in care ne putem detasa de fapt. Astfel, acest sfat pretios a devenit un slogan pe care foarte putini dintre noi il inteleg pe deplin.

In cultura estica exista cantitati mari de intelepciune care ne pot ajuta sa intelegem si sa invatam cum putem pune in practica acest simplu si pretios sfat. Intelegand pe deplin semnificatia non-atasamentului putem invata cum sa renuntam la multe dintre piedicile care se afla in drumul nostru catre gasirea pacii interioare, precum si in drumul catre experienta libertatii nelimitate care exista in viata noastra de zi cu zi. Aici isi face simtita importanta invatatura care inconjoara acest simplu sfat, invatatura non-atasamentului.

De cele mai multe ori, invatatura non-atasamentului, asa cum este aceasta descrisa in budism si hinduism, este interpretata gresit, in special in lumea apuseana. Non-atasamentul este gresit inteles ca fiind desprinderea de toate lucrurile lumesti intr-un sens fizic. Oricum, majoritatea dintre noi nu suntem interesati sa facem asta si de asemenea, in mod intuitiv, simtim ca nu este necesar. Imaginea unui calugar budist sau a unui yogin care mediteaza undeva departe de civilizatie nu este foarte folositoare in cazul acestei interpretari gresite.

De fapt, atunci cand budismul a ajuns in China pentru prima data, in urma cu aproximativ 2000 de ani, impreuna cu toate aceste practici restrictive si pustnicesti, chinezii nu au fost de acord cu practicile respective. Acestia nu reuseau sa inteleaga care este scopul acestei incercari de a te „detasa” in intregime de activitatile lumesti si de a deveni o persoana izolata. Dar, acestia erau destul de interesati de budism in general si astfel, a luat nastere una dintre cele mai importante reforme budiste din istorie – nasterea a ceea ce se numeste “Mahayana”, sau “Marele Vehicul”.

Motivul pentru care am mentionat aceaste aspecte este acela de a ilustra unul dintre principalele motive pentru care acest sfat poate produce atat de mare confuzie in incercarea de a-l intelege Aceasta confuzie apare datorita faptului ca exista o latura a budismului care sustine ideea de izolare pentru tot restul vietii. Din fericire, chinezii au realizat destul de repede faptul ca un asemenea mod de viata nu contribuie cu nimic la atingerea pacii interioare si nu a mai reprezentat o cerinta.

Adevarul este pace, iar libertatea finala poate fi obtinuta chiar aici in viata de zi cu zi. Asa ca, daca dezlipirea de toate bunurile lumesti si de toata responsabilitatea lumeasca nu este scopul non-atasamentului, ne putem intreba “Care este acesta?”.

Ce este non-atasamentul?

Invatatura budista a non-atasamentului are ca scop final realizarea adevarului despre tine insuti. Acesta fiind, realizarea faptului ca tu esti o expresie a intregului cosmos. Ca tu esti in cosmos, ca intregul cosmos este in tine insuti intr-un mod foarte real si observabil si ca nu exista nici o separare intre cele doua. Invatatura non-atasamentului este despre o viata traita intr-un mod in care nu exista piedici care sa te impiedice sa realizezi acest lucru.

Astfel, de exemplu, nu este vorba de a avea voie sau nu sa te casatoresti – ceva ce budistii chinezi accepta, in timp ce budistii indieni nu –, este vorba despre a nu te atasa de partenerul tau sau de conceptul de casatorie. Asta presupune sa-ti lasi partenerul de viata liber si sa-l accepti pe deplin pentru cine este el in fiecare moment. Indiferent de schimbarile care au loc, nu pastrezi acea imagine a partenerului tau in mintea ta si nu te indragostesti de acea imagine, avand probleme ori de cate ori acea imagine se schimba.

In Budismul Zen, atunci cand studentii termina studiile au voie sa urmeze un stil de viata normal, sa se casatoreasca si sa mearga la serviciu. Acest lucru se datoreaza faptului ca in Zen este inteles pe deplin faptul ca non-atasamentul nu are legatura cu lucrurile fizice, cu diferite locuri sau oameni, ci cu ideile care ne ocupa spatiul mental.

Este vorba despre ceea ce credem despre noi insine si despre lumea din jurul nostru. Asta inseamna ca putem duce o viata perfect normala la suprafata, dar din interior traim intr-un mod prin care nu ne atasam de oricare dintre lucrurile care ne alcatuiesc viata.

Asta nu inseamna ca nu ne mai pasa, dimpotriva. Astfel invatam sa apreciem din ce in ce mai mult deoarece suntem din ce in ce mai constienti de faptul ca acestea nu vor dura pentru totdeauna.

In acelasi mod in care poti tine o floare in mana, in timp ce esti fermecat de mirosul si de frumusetea sa, constient fiind de faptul ca in cateva zile nu va mai exista, poti sa traiesti fiecare moment din viata ta savurand fiecare moment  stiind ca in fiecare moment lucrurile se pot schimba.

„Daca iubesti o floare, nu o culege. Pentru ca daca o culegi, ea moare si inceteaza sa mai fie ceea ce iubesti.Daca iubesti o floare, las-o sa fie.In dragoste nu este vorba doar despre posesie , ci si despre apreciere.” – Osho

Cum ne atasam in viata noastra de zi cu zi

Orice credinta potrivit careia esti aceasta entitate separata care exista in mod detasat de restul existentei si incercarea de a te agata de anumite idei si asteptari legate de modul in care ar trebui sa functioneze lumea, produce o frictiune intre tine si restul lumii interconectate, rezultatul fiind durerea si incapacitatea de a gasi pacea interioara. In cele din urma, pe scurt, despre asta este vorba.

Cum arata non-atasamentul in viata noastra de zi cu zi? Dincolo de toate aceste discutii legate de cosmos si de interconectarea dintre tine si ceilalti, cum putem observa si aplica aceste invataturi in viata noastra de zi cu zi?

Atunci cand vine vorba de atasament, este important sa intelegem ca toate atasamentele isi au originea in ego-ul fiecaruia dintre noi. Ego-ul, o constructie care a prins viata prin intermediul anilor de conditionare, falsul din fiecare dintre noi, este cel care ne convinge ca suntem o entitate separata, deconectata de restul vietii.

Cum arata asta in viata noastra de zi cu zi? Ego-ul este o imagine, este cine crezi tu ca esti. Atunci cand realitatea nu se potriveste cu imaginea respectiva, apare frictiunea si suferinta. Acestea sunt doar cateva situatii ipotetice in care atasamentul fata de ego poate cauza durere:

• Lipsa de reusita in atingerea obiectivelor personale la locul de munca, fapt care te face sa te intrebi daca abilitatile tale se afla in scadere;

• Lipsa de performanta resimtita in timpul unui joc de fotbal jucat impreuna cu niste vechi prieteni, in timpul caruia realizezi ca nu mai esti atat de atletic pe cat credeai ca esti;

• Aflarea faptului ca ai fost inselat de sotie, moment in care visul tau de a avea o familie este complet zdruncinat.

De asemenea, atunci cand viata nu se potriveste cu propriile tale asteptari, se intampla acelasi lucru:

• Pierderea unui iubit si incercarea nereusita de a accepta faptul ca aceasta persoana care a insemnat atat de mult pentru tine a plecat din viata ta pentru totdeauna;

• Concedierea de la locul de munca unde ai lucrat in ultimii 10 ani, loc de munca unde ti-ai imaginat ca-ti vei petrece restul vietii tale;

• Un coleg de serviciu in care ai avut incredere “te-a injunghiat” pe la spate pentru a castiga promovarea in locul tau;

Pentru a vedea acest lucru mult mai clar, gandeste-te la ceva ce nu te surprinde. Gandeste-te la un sandvis. Sa spunem ca-ti plac sandvisurile cu sunca si cascaval si ca obisnuiesti sa mananci in fiecare dupa-amiaza unul.

Sa presupunem ca totul decurge ca de obicei, te bucuri de sandvisul tau si ai parte de o gustare placuta. Dar, daca in incercarea de a te pacali, sotia sau sotul a adaugat sos picant atunci cand a preparat sandvisul, aceasta nu ar mai reprezenta o gustare atat de placuta. In acest caz, durerea a fost cauzata de asteptarile tale, nu de sosul picant pe care l-ai descoperit in sandvis.

Dar daca ai fi mancat acel sandvis ca si cand  nu ai mai mancat niciodata un asemenea sandvis, fara asteptari, nu numai ca ar fi avut un gust mai bun, dar te-ai fi bucurat de fiecare inghitura si nu ai fi fost dezamagit de pacaleala respectiva.

Cum sa te detasezi

Aceleasi ingrediente de baza se aplica in toate metodele  de detasare, dar exista mai multe moduri prin care poti practica detasamentul. O precizare importanta legata de intregul subiect este acela de a nu te atasa de aceste metode prin care poti practica detasamentul.

Poate parea ciudat faptul ca poti crea un nou atasament prin incercarea de a te elibera de toate atasamentele, dar este un fenomen cat se poate de real. Nu te gandi ca degetul care iti arata luna este luna in sine.

Asta inseamna ca non-atasamentul este o stare de spirit. Noile atasamente te vor ameninta mereu. Fundatia acestei stari de spirit consta in intelegerea importantei unei vieti traita in aliniament cu fluxul natural al vietii si respectarea efemeritatii vietii.

Din nou, exista mai multe modalitati prin care poti practica non-atasamentul, dar primul pas este identificarea ego-ului. Acest lucru se face, in general, prin intermediul unor forme de meditatie deoarece meditatia iti permite sa observi in tacere ce apare din interiorul tau. Acest proces poate dura ceva timp si poate fi o provocare, dar procesul in sine este plin de satisfactii.

Straduindu-te sa traiesti constient in fiecare clipa, indiferent daca te afli implicat intr-o sedinta de meditatie sau daca te intorci de la serviciu, vei reusi sa luminezi fiecare domeniu al vietii tale si sa descoperi prezenta eului, chiar si in cele mai indepartate colturi ale subconstientului tau.

A trai constient presupune ca tu sa fii pe deplin angajat si totusi neatasat in fiecare moment al existentei tale. Cu alte cuvinte, presupune ca tu sa fii deschis si sa accepti tot ceea ce ar putea sa-si faca aparitia moment de moment.  Astfel te poti elibera de multe dintre atasamentele interioare.

Puterea detasamentului

Cum este sa te detasezi complet? Va trebui sa afli pe cont propriu, dar cu siguranta vor avea loc cateva schimbari majore in timp ce inveti cum sa depasesti atasamentele si sa traiesti liber.

#1. Vei vedea adevarata frumusete a vietii si o vei experimenta in plinatatea ei, fara nici o “denaturare”.

#2. Vei fi complet liber in orice moment in adevarul sens al cuvantului; nu vei mai fi inlantuit de atasamente;

#3. Vei gasi pacea interioara si in cele din urma vei experimenta adevarata ta natura;

#4. Vei detine capacitatea de a te adapta la modificarile care apar moment de moment si vei reusi sa-ti pastrezi pacea interioara;

#5. Vei trai cu un mare sentiment de bucurie moment de moment si vei ajunge sa intelegi ca viata este o mare aventura deoarece nu vei mai fi inlantuit de nimic;

In incheiere…

“Atasamentul este o forma a controlului in care identitatea ta a devenit atasata de realitatea fixata intr-un anumit mod. Incapacitatea de a iubi transforma iubirea in atasament, iar atasamentul ne obliga sa uitam de Dumnezeu. A-ti atasa identitatea de lucruri din exterior este o expresie a sentimentului de a te simti incomplet si imperfect in ceea ce esti. Exista o dorinta de a te simti intreg, pentru ca integritatea este sentimentul Divinitatii tale. Atasamentele tale sunt bandaje temporare care te impiedica sa-ti vezi ranile. Atunci cand esti ranit, zona fiintei tale pe care o acoperi este inchisa in fiinta ta (in iluzie, nu in Divinitate). Incepi sa experimentezi pierderea acelei parti a fiintei tale ca ceva care lipseste din viata ta, iar rana se simte ca o ruptura. A renunta la atasamente inseamna sa permiti ranilor sa respire, sa se vindece si sa fie reintegrate in fiinta ta. Desi renuntarea la atasamente s-ar putea sa fie dureroasa, nu este durerea pierderii, este durerea pe care ai inchis-o atunci cand a fost creata rana initiala. Inauntrul ranii tale este o parte a starii tale de a fi care incearca sa fie din nou intreaga, la fel cum tu iti cauti propria ta integritate. Asadar, atasamentul este o cale de a nu-ti trata ranile. Este un mod de a nu-ti folosi energia pentru a mentine realitatea statica, in loc sa accepti revelatia, expansiunea. Revelatia te conduce inevitabil la ranile tale, astfel incat ele sa poata fi vindecate. Nu exista nici o rana pe care sa nu ai suficienta putere de a o vindeca. A-ti vindeca ranile inseamna a pasi in realizarea constienta a integritatii tale. In momentul in care eliberezi atasamentele vor exista multe lucruri care vor pleca din viata ta. Toate acestea si-au indeplinit rolul si sunt gata sa mearga mai departe. Sunt experiente pe care le mentineai artificial, prin efortul tau. A te elibera de atasament inseamna a infrunta realitatea cu claritate si a o accepta sa fie ceea ce este. Asta inseamna sa accepti in viata ta experienta de a fi inconjurat de iubire. Inseamna sa traiesti experienta prin claritatea iubirii pentru fiinta ta.” – Sandra Strelcov