Recuperarea puterii personale pierdute si modalitatile prin care renunti la ea

1457

Au existat momente in viata mea cand m-am considerat a fi o victima – o victima a circumstantelor, sau cel putin asa am crezut. Obisnuiam sa ma intreb de ce lucrurile nu merg in favoarea mea si incercam sa aflu motivele pentru care am fost parasit de noroc. Ma straduiam sa fac lucrurile pe care mi le doream sa se intample, iar daca nu reuseam incercam sa fortez cat puteam de mult; daca nu reuseam, ma retrageam in fanteziile din mintea mea. Nici nu mi-am dat seama in acea perioada ca eu eram cel care cream acele scenarii in mod inconstient cu scopu de a invata mai multe despre puterea personala.

De mult prea multe ori renuntam la puterea noastra si de mult prea multe ori o oferim fara sa realizam ca facem acest lucru. Exista cazuri in care acest obicei devine unul zilnic si astfel, acest comportament devine un ciclu obisnuit de renuntare la puterea personala. De exemplu, multe dintre comentariile pe care le face sunt o adevarata reflectie a ceea ce am spus mai sus:

“Relatia mea se destrama.”

“Nu am primit slujba dorita.”

“Sanatatea mea este in pioneze.”

“Nu reusesc sa castig indeajuns de multi bani.”

Acestea sunt doar cateva dintre tipurile de ganduri care ne fac sa ne simtim neputinciosi. Atunci cand ne simtim neputinciosi, ne blocam singuri intr-un ciclu de creare a unor situatii dificile care ne fac sa ne simtim si mai lipsiti de putere.

Deci, ce este puterea?

Puterea este, in cele din urma, posibilitatea de a crea un rezultat dorit. Este capacitatea de a atrage si de a crea conditii care ne conduc catre un anume castig personal si care, la randul sau, contribuie la propriul nostru sentiment de putere personala. Cu alte cuvinte, devenim si mai puternici de fiecare data cand ne folosim puterea noastra personala intr-un mod responsabil cu scopul de a crea ceea ce ne dorim; ea are un efect cumulativ.

Nu toata puterea este la fel

Unul dintre motivele pentru care avem o atitudine timida sau pentru care ne suprimam puterea noastra personala este ca ne este frica de crearea unor consecinte negative. Exista o multime de exemple de-a lungul istoriei in care puterea a fost folosita cu rezultate dezatruoase. Ultima frica este folosirea acestei puteri cu scopul de a-i domina pe ceilalti. Daca vom deveni puternici vom avea parte de aceasi soarta?

In interiorul nostru, undeva adanc, fiecare dintre noi dorim sa ne simtim puternici. Stim cu totii ca in interiorul nostru exista puterea de a ne crea realitatea. Depinde de noi sa observam comportamentele prin care ne detasam de puterea noastra personala, astfel incat sa o putem revendica in mod constient.

„Frica noastra cea mai profunda nu este ca am fi neadecvati. Frica noastra cea mai profunda este ca suntem puternici peste masura. Lumina din noi ne inspaimanta mai mult decat intunericul. Ne punem intrebarea: cine sunt eu ca sa fiu stralucitor, minunat, talentat, fabulos? De fapt, cine esti tu sa nu fii toate acestea? Esti copilul lui Dumnezeu. Faptul ca te simti nesemnificativ nu va schimba lumea. Nu este nimic inaltator in a te micsora pentru ca ceilalti sa nu se simta siguri in preajma ta. Cu totii avem menirea de a straluci, asa cum fac copiii.Ne-am nascut pentru a manifesta gloria lui Dumnezeu care se afla in noi. Nu se afla numai in unii dintre noi; se afla in fiecare dintre noi. Si pe masura ce lasam lumina din noi sa straluceasca, inconstient daruim celorlalti permisiunea de a face acelasi lucru. Pe masura ce ne eliberam de propria noastra frica, prezenta noastra ii elibereaza automat pe ceilalti.” – Marianne Williamson

 Ca fiinte umane, avem o dorinta naturala de a ne simti puternici, asa ca atunci cand nu ne putem simti puternici prin propriul nostru drept, vom orchestra vietile noastre exterioare intr-un mod care ne face sa ne simtim puternici. De exemplu, incercarea de a controla comportamentul celorlalti, achizitionarea de bunuri inutile, precum si raspandirea de drama si de barfe.

Cu toate acestea, aceste comportamente rezulta intr-un si mai mare sentiment de lipsa a puterii personale si de dezamagire cu privire la ceea ce este nevoie pentru a trai viata pe care ne-o dorim. Cautam sa controlam lucrurile pe care credem ca le putem controla, in loc sa atingem propria noastra sursa de putere pe care o avem fiecare dintre noi in interiorul nostru.

De ce ne renuntam la puterea noastra?

Cu cat ai mai multa putere, cu atat mai multa responsabilitate ai pentru a o folosi cu intelepciune. Un exemplu foarte bun este reprezentat de cineva care castiga milioane de dolari pe an; aceasta persoana trebuie sa gestioneze acesti bani, fapt ce necesita o mare responsabilitate. Astfel, cu cat castigi mai putini bani, cu cat mai putini bani trebuie sa gestionezi, cu atat mai putine responsabilitati ai.

Majoritatea oamenilor nu doresc sa-si asume un nivel ridicat de responsabilitate, deoarece astfel ar trebui sa se confrunte cu cele mai profunde temeri ale lor, cu sentimentele de a fi inacvati si neputinciosi. O asemenea putere vine alaturi de responsabilitatea de a fi constienti de alegerile noastre si de modurile in care acestea ne afecteaza realitatea.

Acest comportament este foarte intalnit in cazul oamenilor constienti din punct de vedere spiritual, deoarece acestia sunt constienti de faptul ca actiunile lor ar putea avea un efect negativ asupra celorlalte persoane si asupra planetei, in moduri pe care le-au observat la ceilalti. Cu toate acestea, ceea ce nu realizeaza acesti oameni este prejudiciul pe care-l aduc propriei lor persoane – mai ales in domeniul relatiilor, sanatatii si finantelor.

Cum renuntam la puterea noastra?

Noi renuntam la puterea personala atunci cand nu o acceptam. Astfel, o oferim oamenilor, situatiilor si obiectelor fara sa stim ca facand aceasta le permitem unor lucruri exterioare sa ne conduca realitatile. Acestea sunt cele cinci semne care te pot ajuta sa-ti dai seama daca renunti la puterea ta personala:

#1. Orice dependenta

Atunci cand devenim dependenti de ceva – de alimente, de cumparaturi, de tehnologie, de droguri, de emisiuni TV, de sex, de oameni, de animale de companie si asa mai departe – intr-o mare masura noi renuntam la puterea noastra pentru acest lucru exterior. Ii permitem sa ne controleze comportamentul iar si iar. Credinta de baza este ca nu putem fi fericiti, ca nu putem sa fim noi insine, ca nu putem sa fim liberi, fara acest “lucru” si astfel ne intoarcem iar si iar la dependenta noastra.

#2. Tiparele repetitive din relatii

Atunci cand te confrunti cu aceleasi scenarii dificile in relatiile tale; fie ca este vorba de aceeasi persoana sau de persoane diferite, esti blocat intr-un model repetitiv de comportament prin care ii oferi puterea ta partenerului tau si prin care ii iei puterea partenerului tau. Acest tipar, de obicei, apare sub forma sentimentelor de vina, de resentimente, de dependenta excesiva si sub forma argumentelor. La baza acestui tipar negativ se afla convingerea care spune: “Am nevoie de cineva sa-mi dea <adauga nevoia personala>.”

#3. Problemele financiare

Problemele financiare sunt un semn care ne poate spune daca o persoana renunta sau nu la puterea sa, deoarece este necesar sa ne simtim puternici pentru a crea bogatie si abundenta.  Multi oameni le permit banilor sa dicteze modul in care se simt in legatura cu ei insisi, cu toate ca este invers: situatia financiara este o reflectie a puterii interioare pe care o simtim.

#4. Problemele de sanatate

Atunci cand sanatatea noastra este in pioneze, cand suferim de durere sau de boala, acesta este un semn care ne atrage atentia ca ne-am pierdut echilibrul cu mult timp in urma. Fiecare dintre noi avem puterea de a ne vindeca pe noi insine si de a ne mentine corpul intr-o stare perfecta de sanatate, dar atunci cand dezvoltam o boala fizica, corpul nostru incearca sa ne comunice ca pierdem o mare cantitate de energie de viata, energie de care corpul nostru are nevoie pentru a se vindeca.

#5. Depresie

Depresia apare in majoritatea cazurilor atunci cand oamenii simt ca nu mai detin controlul asupra propriei lor vieti. Simtim ca nu putem schimba status quo-ul pentru a crea ceea ce ne dorim, asa ca ne detasam de viata intr-o anumita masura. Depresia este precedata de un sentiment pe care nu-l poti controla, cum ar fi durerea sau furia. In consecinta, o persoana depresiva isi suprima puterea si controleaza ceea ce poate controla – alege sa nu mai simta nimic.

Iti poti recupera puterea ta chiar in momentul asta!

De indata ce recunosti semnele si de indata ce esti dispus sa-ti revendici puterea, schimbarile pot avea lor destul de repede, iar realitatea exterioara se schimba in consecinta. Exista mai multe tehnici prin care iti poti revendica puterea, dar cea mai eficienta si rapida metoda pe care am intalnit-o este aceea de a privi modul in care a inceput relatia dintre tine si putere intrebandu-te “Ce parte din mine nu vrea sa creasca si sa realizeze cat de puternic sunt cu adevarat?”.

Acest comportament incepe de la o varsta frageda – acesta este modul nostru de a obtine ceea ce ne dorim. In cazul in care poti spune cu exactitate varsta la care ai ales in mod constient sa renunti la puterea ta pentru prima data, poti comunica cu aceasta versiune mai tanara a ta si o poti invita sa faca o alegere diferita. Aceasta simpla tehnica poate avea un impact profund asupra calitatii vietii tale.