Suferi de depresie sau esti cuprins des de tristete? Acesta ar putea fi motivul real

2367

Infectiile si creierul

Legatura dintre infectii si creier este una foarte interesanta pe care ar trebui sa o discutam in detaliu. Exista o afectiune numita  tulburare pediatrica autoimuna asociata cu infectie streptocica (PANDA), care poate cauza profunde modificari emotionale si de comportament in cazul celor mici – comportament obsesiv – compulsiv, violenta, incapacitate de concentrare si alte comportamente neobisnuite.

Aceasta conditie rara este cauzata de o simpla infectie streptococica. S-a teoritizat ca bacteriile streptococice pot mima proteinele creierului, cauzand producerea de anticorpi la nivelul organismului care vizeaza in mod gresit creierul. Aceasta conditie este destul de usor de tratat cu antibiotice si cu ajutorul unor strategii alimentare care au ca scop reducerea inflamatiei, moment in care simptomele psihiatrice dispar pur si simplu.

PANDA este un exemplu destul de extrem, dar ne poate ajuta sa intelegem mult mai bine efectul potential profund pe care il poate avea inflamatia la nivelul creierului si la nivel emotional.

Bolile autoimune si creierul

Un alt exemplu este conditia autoimuna lupus, caz in care studiile au aratat ca 70% dintre persoanele care sufera de aceasta afectiune autoimuna dezvolta, de asemenea, simptome neurologice si psihiatrice, cum ar fi depresie, anxietate, psihoza si dementa. Inflamatia sistemica pare a provoca atat simptome la corporal, cat si la nivel cerebral.