Uleiul de oregano – Un ulei miracol pentru sanatatea intregului organism! (+Reteta)

3544

Oamenii constienti de principiile sanatatii naturale stiu ca uleiurile esentiale botanice sunt printre cele mai sanatoase de pe planeta, capabile sa fac orice, de la tratarea infectiilor bacteriele, pana la prevenirea sau tratarea debutului cancerului.

Printre aceste uleiuri esentiale, unul in special intr-adevar iese in evidenta: uleiul esential de oregano. Acest mic arbust, originar din bazinul mediteranean, a fost folosit de naturopati si de alti practicieni traditionali pentru proprietatile sale de vindecare inca de acum cateva mii de ani. Iti vom prezenta mai jos cateva dintre proprietatile uimitoare ale acestui ulei si, de asemenea, reteta care te va ajuta sa prepari acest ulei miraculos chiar la tine acasa.

Valoarea nutritionala a uleiului de oregano

Valoarea nutritionala a uleiului de oregano este cu adevarat uimitoare. Acesta contine o bogatie de antioxidanti, precum si acizi grasi esentiali, elemente nutritive extrem de necesare organismului pentru functionarea sa eficienta. Este bogat in vitamine, cum ar fi vitamina A, C, E si K si contine o bogatie de minerale, cum ar fi fier, calciu, magneziu, potasiu si seleniu. Proprietatile sale uimitoare provin chiar din aceasta combinatie unica de elemente nutritive.

Beneficiile oferite de uleiul de oregano

Unul dintre cele mai uimitoare beneficii oferite de acest ulei esential este reprezentat de proprietatile sale anti-microbiene uimitoare. Acesta contine compusi care s-au dovedit a fi eficienti impotriva unui numar foarte mare de virusuri, fungi si bacterii si exista dovezi convingatoare care sugereaza ca ar fi util in distrugerea tulpinilor de bacterii rezistente la antibiotice, cum ar fi stafilococul auriu (S. aureus). Din acest motiv, acest ulei a castigat atentia comunitatii medicale, care se lupta sa gaseasca noi modalitati de a trata aceste tulpini dificile.

Asemenea multor alte uleiuri esentiale, uleiul de oregano este, de asemenea, considerat a fi o substanta anti-cancerigena puternica, prevenind nu numai dezvoltarea celulelor canceroase, dar si uciderea acestora in cazul in care au prins deja radacini. Acest efect se datoreaza proprietatilor sale antioxidante puternice care reduc daunele  produse de radicalii liberi. Se crede, de asemenea, ca uleiul de oregano lupta impotriva cancerului intr-un mod mai general, prin consolidarea sistemului imunitar al organismului, apararea naturala impotriva agentilor patogeni, cum ar fi celulele canceroase.

Iata care sunt cele PATRU beneficii oferite de oregano:

#1. Antioxidanti pentru sistemul imunitar

Un agent activ in oregano este acidul rozmarinic, un antioxidant foarte puternic care sprijina sanatatea sistemului imunitar. Oregano are una dintre cele mai mari valori de activitate antioxidanta, cu de 42 de ori mai mare in comparatie cu cea a merelor. Conform unui studiu:

“Aportul de plante [inclusiv oregano] poate… contribui in mod semnificativ la aportul total de antioxidanti si chiar poate fi o sursa mult mai buna de antioxidanti dietetici decat multe alte grupe de alimente, cum ar fi fructele, fructele de padure, cerealele si legumele.”

#2. Antifungic, antibacterial si poate ucide S. aureus

Carvacrol si timol, doua fitochimicale din oregano, sunt antimicrobiene puternice. Cercetarile au demonstrat ca uleiul esential de oregano poate ucide agentul patogen Listeria si periculosul S. aureus. Potrivit unuia dintre cercetatorii implicati in studiul S. aureus:

“Am facut cateva teste preliminare si am constatat ca uleiul esential de oregano ucide S. aureus, la o dilutie de 1 la 1.000. Testele arata ca uleiul ucide S. aureus atat ca lichid, cat si sub forma de vapori, iar activitatea sa antimicrobiana nu este diminuata prin incalzire sau fierbere.”

De asemenea, studiile au descoperit ca acest ulei este util si in tratarea anumitor specii de Candida.

#3. Proprietati anti-inflamatorii

Uleiul de oregano contine beta-cariofilin (E-BCP), o substanta care inhiba inflamatia si poate avea un efect pozitiv si in cazul osteoporozei, aterosclerozei, precum si in cazul sindromului metabolic.

#4. Util in tratarea infectiilor respiratorii

Oregano, de asemenea, detine un potential anti-viral enorm. In cazul in care suferi de raceala sau de gripa, uleiul de oregano se poate dovedi util. In general, cu cat concentratia de carvacrol este mai mare, cu atat mai eficient este. In mod interesant,  oregano incurajeaza productia de sudoare ca o modalitate de detoxifiere si de vindecare, iar ingerarea sa poate elimina flegma nedorita prezenta la nivelul plamanilor.

Ulei esential de oregano – Reteta

• 1 borcan de sticla

• 1 litru de ulei de masline

• 400 de grame de oregano proaspat

Mod de preparare

Zdrobeste usor frunzele de oregano (folosind un mojar cu pistil, daca este necesar) si pune-le in partea de jos a vasului de sticla. Toarna uleiul de masline. Inchide borcanul ermetic si pastreaza-l intr-un loc intunecat si rece. Borcanul se va pastra in acel loc timp de o luna, dupa care uleiul se va strecura si va fi gata de administrare.

Cercetatorii de la Universitatea din Notre Dame ne avertizeaza ca oregano este unul dintre acele produse care pot inhiba asimilarea corecta a fierului. Din acest motiv, in cazul in care urmezi un tratament cu oregano pe termen lung, se recomanda administrarea unui supliment pe baza de fier.