Usturoiul si Ceapa – Doi agenti anticancerigeni foarte puternici!

1639

Aceasta este o stire grozava pentru iubitorii de ceapa si de usturoi! Personal, folosesc usturoul si ceapa alaturi de multe dintre preparatele zilei. Aceia dintre voi care iubesc aceste legume puternice, cunosc foarte bine savoarea pe care o pot oferi aproape oricarui fel de mancare.

Ceea ce probabil nu stiai este ca aceste doua legume sunt doi dintre cei mai puternici agenti anticancerigeni cunoscuti, contribuind din plin la prevenirea cancerului. Un numar foarte mare de studii ofera dovezi in acest sens.

Urmatorul studiu a fost realizat de cei de la “The National Cancer Institute”:

“Mai multe studii desfasurate asupra populatiei au dovedit o asociere intre aportul crescut de usturoi si reducerea riscului anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de stomac, de esofag, de colon, de pancreas si de san. Studiile asupra populatiei sunt studii multidisciplinare care au scopul de a investiga cauza, incidenta, sau raspandirea unei boli sau de a examina efectul interventiilor legate de sanatate, aportul alimentar si nutritional, sau expunerile de mediu. O analiza a datelor oferite de sapte studii desfasurate asupra populatiei au demonstrat faptul ca riscul de dezvoltare a cancerului colorectal si de stomac scade in mod proportional cu cantitatea de usturoi crud consumata.

E.P.I.C. (The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) este un studiu multinational  in curs de desfasurare care implica barbati si femei din zece tari diferite. Acest studiu are ca scop investigarea efectelor nutritiei asupra cancerului. In cadrul studiului, dozele mari de usturoi si de ceapa au fost asociate cu un risc redus de cancer intestinal.

Studiul Iowa este un studiu cu un mare potential care investigheaza daca dieta, distributia de grasime corporala, precum si alti factori de risc, se afla intr-o stransa legatura cu incidenta cancerului in cazul femeilor mai in varsta. Rezultatele studiului au aratat o asociere puternica intre consumul de usturoi si riscul de cancer de colon. Femeile care au consumat cele mai mari cantitati de usturoi au avut un risc de 50% mai mic de a dezvolta cancerul de colon, comparativ cu femeile care au consumat usturoi in catitati foarte scazute.

Mai multe studii desfasurate in China au fost axate pe legatura dintre consumul de usturoi si riscul aparitiei cancerului. In cadrul unui astfel de studiu, cerceratatorii au descoperit ca un consum frecvent de usturoi si de diferite tipuri de ceapa a fost asociat cu un risc redus de cancer esofagian si de cancer gastric (de stomac), reducerile mai mari fiind vazute in cazul nivelurile mai ridicate de consum. In mod similar, in cazul unui alt studiu, consumul de usturoi si de ceapa a fost legat de un risc redus de cancer la stomac. Intr-un al treilea studiu, aportul mai mare de legume din familia Allium, in special usturoi si praz, a fost asociat cu o reducere de aproximativ 50% a riscului de cancer de prostata.

De asemenea, dovezile sugereaza ca usturoiul poate contribui la reducerea riscului aparitiei cancerului pancreatic. Un studiu desfasurat in zona San Francisco Bay a constatat ca riscul de cancer pancreatic a fost cu pana la 54% mai mic in cazul persoanelor care au consumat cantitati mari de usturoi comparativ cu cei care au mancat cantitati mai mici.

In plus, un studiu desfasurat in Franta a constatat ca aportul crescut de usturoi este asociat cu o reducere semnificativa a riscului de cancer mamar. Dupa examinarea aportului de calorii totale si a altor factori de risc stabiliti, riscul de cancer mamar a fost redus in cazul celor care consuma cantitati mari de fibre, usturoi, ceapa si…” (1)

Ei bine, singurul motiv care ne impiedica sa consumam usturoi sau ceapa este gustul si mirosul specific acestor doua legume miraculoase. Din fericire, raspunsul la aceasta situatie  dificila vine din partea unei plante miraculoase, menta (si patrunjelul)! Ceea ce probabil nu stiai este ca menta, de asemenea, este un agent anticancerigen foarte puternic.

“Menta este o planta care detine puternice proprietati de lupta impotriva cancerului si impotriva efectelor radiatiilor. Potrivit unui studiu desfasurat in anul 2010, extractele lichide de menta s-au dovedit a proteja sistemele gastro-intestinale si hematopoietice de radiatii. Proprietatile curative ale extractului s-au dovedit a fi antioxidante si antiinflamatorii. In plus, procesele de reparare a ADN-ului sunt imbunatatite. Tumorile prezente la nivelul pancreasului si la nivelul ficatului sunt deosebit de vulnerabile la compusii bio-activi ai acestei plante. Cancerele de piele, de plamani si de colon sunt , deasemenea, inhibate de aceasta planta.” (2)