Cele ZECE semne pe care ti le transmite organismul tau atunci cand este deshidratat

1293

Asa cum fiecare dintre noi stim, organismul nostru este compus din peste 70% apa. Acesta se foloseste de fluide pentru a sustine activatile metabolice, pentru a proteja organele si incheieturile, pentru a regla temepratura si nu in ultimul rand, apa este folosita in procesul de transportare a oxigenului catre celulele organismului. Este foarte usor sa neglijam acest aspect al mentinerii sanatatii avand in vedere ca majoritatea sfaturilor primite de la specialisti sunt legate in mare parte de consumul fructelor si al legumelor. In plus, vara isi intra deja in drepturi iar acesta devine un aspect pe care trebuie sa ni-l amintim zilnc. Astfel, hidratarea ocupa un loc extraordinar de important in viata noastra, in special in aceasta perioada. 

Iata care sunt cele ZECE semne pe care ti le transmite organismul tau atunci cand este deshidratat

10. Temperatura crescuta a corpului

01

Apa joaca un rol foarte important in reglarea temperaturii corpului. Cand corpul se supra incalzeste, transpiram. Atunci cand transpiram, corpul nostru regleaza temperatura corpului prin acest proces.  Deoarece transpiratia este compusa in mare parte din apa, atunci cand suntem deshidratati, nu mai transpiram iar corpul nostru se supra incalzeste. Orice persoana care a avut parte de un atac de cord intelege importanta hidratarii intr-o zi caniculara de vara.
9. Nu mai produci lacrimi

01

Poate suna un pic diferit de ce te asteptai, dar  exista posibilitatea ca oamenii care au ochii uscati tind sa fie deshidratati. Utilitatea lacrimilor este aceea de a curata si de a lubrifia globul ocular. Cu toate ca lacrimile de plans difera in comparatie cu cele folosite de organism pentru lubrifiere, acestea contin apa. Asa ca, in cazul in care esti deshidratat este posibil ca organismul tau sa nu mai produca lacrimi.
8. Te simti obosit sau bolnavicios

01

Cand esti hidratat corespunzator, apa se muta din celulele noastre in fluxul sanguin pentru a regla tensiunea arteriala. Prin deshidratarea cronica, tensiunea arteriala scade drastic si astfel, scade implicit si oxigenarea organismului. Fara o oxigenare corespunzatoare, muschii si functiile nervilor incetinesc si devin foarte usor obosite.
7. Ne simtim ametiti si cu capul in nori

01

Datorita presiunii si volumului scazut al sangelui, deshidratarea ne poate face sa ne simtim cu capul in nori, ametiti si intr-o stare de moleseala. Unul dintre cele mai importante semne ale deshidratarii este ameteala brusca care se petrece atunci cand ne ridicam dintr-o data.
6. Ai parte de crampe si dureri musculare

01

O hidratare corespunzatoare este foarte importanta pentru oamenii care se afla intr-o continua miscare. Cu toate ca nu este demonstrat in totalitate de catre oamenii de stiinta modalitati in care deshidratarea afecteaza functiile organismului, este cel mai mult probabil legat de un dezechilibru produs la nivelul electrolitilor. Electrolitii precum sodiul si potasiul sunt ioni incarcati energetic de care muschii se folosesc pentru a se contracta. Daca suntem deshidratati un alt semn sunt crampele si durerile musculare.
5. Palpitatii ale inimii

01

Inima are nevoie de un corp normal si sanatos pentru a functiona normal. Pentru ca inima este un muschi precum oricare altul, reducerea circulatiei sanguine si lipsa electrolitilor de mai sus, pot deregla bataile acesteia. Astfel, simtomele vor fi simtite sub forma asa numitelor “palpitatii”.
4. Lipseste elasticitatea pielii

01

Deshidratarea reduce elasticitatea pielii. Doctorii se folosesc adesea de acest criteriu pentru a stabili daca respectiva persoana este sau nu deshidratata. Acest test se face prin ciupirea pielii de la mana, in cazul in care suneti deshidratati pielea o sa revina mai greu la culoarea initiala. Cu toate ca nu este cel mai eficient test al deshidratarii, acesta este indeajuns de eficient incat sa-ti spuna daca esti deshidratat.
3. Apare constipatia

01

Atunci cand esti sanatos si organismul tau este hidratat corespunzator, alimentatia circula destul de rapid prin colon. Colonul absoarbe apa din alimentatie, iar resturile merg mai departe. Constipatia apare atunci cand colonul absoarbe foarte multa apa sau atunci cand contractiile acestuia sunt incetinite. Atunci cand esti deshidratat colonul o sa incerce sa retina cat mai multa apa, iar rezultatul este constipatia.
2. Urina ta are o culoare galben inchis

01

Atunci cand presiunea sanguina scade si tesuturile sunt deshidratate, rinichii vor incerca sa  rezolve problema limitand productia de urina sau reducand-o in intregime. Cu cat urina devine mai concentrata, cu atat culoarea acesteia se inchide din ce in ce mai mult ajungand la nuante de galben inchis.
1. Gura este uscata

01

Semnul numarul unu care-ti arata ca nu esti suficient de hidratat este si cel mai evident dintre toate: iti este sete. Productia de saliva este redusa in timp ce corpul tau tanjeste dupa hidratare, acesta este unul dintre semnele care nu poate fi ignorat. Cea mai buna metoda prin care putem evita deshidratarea este foarte simpla, trebuie sa consumam apa de fiecare data cand ne este sete. Cu toate acestea, daca te hidratezi, iar semnele continua sa existe, atunci aceasta nu hidratarea este problema, ci probabil problema este reprezentata de o afectiune de care suferi.

 

 

Sursa