ZECE obiceiuri de zi cu zi care iti afecteaza sanatatea creierului

1126

Oamenii de stiinta din domeniul neurologiei au descoperit in ultimul deceniu o serie de obiceiuri surprinzatoare care ne pot afecta starea sanatatii psihice, precum si modul in care compotamentul nostru afecteaza in consecinta starea de sanatate a creierului nostru. Spre deosebire de vremurile de mult apuse in care se credea ca structura creierului ramane fixata imediat dupa copilarie, in zilele noastre, cercetarile stiintifice demonstreaza abilitatea creierului de a se adapta, de a se vindeca si de a se reconecta la un nivel mult mai inalt de gandire.

Iata cateva dintre principalele obiceiuri care iti degradeaza zi de zi sanatatea mentala:

10. Multitasking

Frustrated office work at his desk

Multitasking-ul reprezinta una dintre anomaliile societatii in care traim. Oamenii proceseaza simultan mai multe fluxuri de informatie. Ca urmare, niciunul dintre acestea nu este asimilat in mod corespunzator, iar mintea noastra se adapteaza acestui obicei. Informatia este perceptuta intr-un mod superficial, in timp ce abilitatea de a te concentra asupra unei singure activitati devine din ce in ce mai dificil de pus in practica.

9. Aglomerarea cu informatii

carti

An de an, cantitatea de informatii pe care creierul nostru se vede nevoit sa o asimileze creste enorm. Acest lucru poate sa para la prima vedere un lucru pozitiv in ceea ce priveste mentinerea si dezvoltarea performatelor creierului. Cu toate acestea, creierul uman raspunde acestor cantitati uriase de informatii prin rezistenta. In ultima instanta, informatia nu mai este absorbita provocand probleme grave de memorie.

8. Deshidratarea

02

Deshidratarea determina o scadere a volumului creierului uman, fenomen ce reduce considerabil eficienta acestuia si poate reduce abilitatea de procesare a noilor informatii. De aceea hidratarea este un aspect extrem de important pentru fiecare dintre noi.

7. Lipsa luminii soarelui

soare

Lipsa luminii naturale afecteaza in mod direct capacitatile cognitive. In primul rand, razele ultraviolete regleaza circulatia sanguina, adica fluxul oxigenului si al substantelor nutritive. In al doilea rand, lumina soarelui stimuleaza productia de serotonina, hormonul care ne afecteaza in mod direct starea de spirit.

6. Fumatul

fumat

Atunci cand ne gandim la efectele negative ale fumatului asupra sanatatii organismului prima imagine care ne apre in minte este cea a unei danturi deteriorate si cea a plamanilor negrii. Cu toate acestea, nu se fac foarte multe precizari legate de modul in care fumatul ne afecteaza creierul, nicotina avand un efect extrem de nociv asupra creierului nostru, acela de a subtia vasele de sange. In afara problemelor legate de lipsa nutrientilor in zona cerebrala, fumatul creste foarte mult riscul aparitiei maladiei Alzheimer.

5. Somnifere si Anti-depresive

pastile

Utilizarea somniferelor si a anti-depresivelor, cum ar fi Xanax, va poate afecta memoria pe termen lung, poate provoca amnezie, dementa si ganduri suicidale obsesive. De ce sa cumperi Xanax atunci cand poti sa iesi in parc sa te plimbi? Foarte multe persoane devin din ce in ce mai constiente de efectele pe care aceste medicamente-pericol le au asupra sanatatii lor pe termen lung.

4. Stresul emotional

02

Stresul emotional slabeste conexiunile dintre neuroni si astfel este ingreunata intelegerea relatiilor cauza-efect si a consecintelor propriilor actiuni. Excitarea nervoasa puternica, memoria slaba si sentimentul ca totul este bine asa cum este, chiar daca lucrurile nu sunt tocmai roz, sunt de asemenea efecte ale stresului.

3. Lipsa micului dejun

37

Neglijarea celei mai imporante mese a zilei are consecinte extraordinar de periculoase asupra sanatatii organismului. Lipsa energiei din timpul zilei este una dintre principalele consecinte ale acestui obicei nesanatos. Datorita nivelului de zahar scazut din sange, substantelor nutritive le este impiedicat accesul catre creierul tau.

2. Zaharul

zahar (2)

Paragraful precedent explica de ce este important sa consumam dulciuri, in special ciocolata neagra, pentru o buna performanta a creierului nostru. Cu toate acestea, cantitatile mari de zahar cauzeaza slaba asimilare a proteinelor si a substantelor nutrive, acesta fiind acelasi rezultat pe care-l produce si lipsa completa a zaharului. Echilibrul este extrem de important si in acest aspect.

1. Lipsa somnului

44

Acesta este una dintre probleme majoritatii oamenilor de pe aceasta Planeta. Potrivit celor de la WHO, in ultimii 100 de ani, oamenii au inceput sa-si creeze obiceiul de a dormi cu 20% mai putin. Acuta lipsa de somn creeaza riscul ca anumite parti ale creierului tau sa se afle intr-o stare de somn, chiar daca tu te afli intr-o stare de veghe. Consecinta este urmatoarea: lipsa abilitatii de concentrare si chiar moartea celulelor creierului tau.