0 Shares 218 Views

O amuleta magica realizata in secolul al VI-lea uimeste arheologii

Emanoil Hociota Ian 16, 2015
0 219

Aceasta amuleta “magica” a atras interesul arheologilor. Este cu siguranta un artefact misterios, dar ceea ce face ca aceasta sculptura realizata in secolul VI sa fie una atat de magica?

Aceasta a fost descoperita initial in anul 2011, in orasul antic Nea Paphos, la sud-vest de Cipru, in timpul primei excavari realizata in cadrul indelungatului proiect Agora Paphos.

Ceea ce este atat de neobisnuit in ceea ce priveste aceasta amuleta de 3.5 cm este incriptia lunga de 59 de litere, care poate fi citita in acelasi mod si inapoi si inainte.

Inscriptia este scrisa in limba greaca, astfel incat atunci cand este tradusa in limba romana palidromul spune:

“Domnul este purtatorul numelui secret, leul lui Re este asigurat in altarul lui.”

Cealalta parte a amuletei descrie o imagine mumuficata a lui Osiris, zeul vietii de apoi, al lumii de dincolo si al mortilor. Langa el se afla Harpocrate, zeul grec al tacerii. Acestia sunt incojurati de cateva animale, inclusiv un crocodil, un cocos si un sarpe. De asemenea, exista si o luna cu o stea pe cer. Ce lagatura exista intre toate aceste imagini?

Dr. Joachim Sliwa, prefesor in cadrul Institutului de Arheologie al Universitatii Jagiellonian, din Polonia a scris un document prin care descrie artefactul.

“Din punct de vedere iconografic, artefactul se bazeaza pe surse egiptene, dar aceste surse nu au fost pe deplin intelese de catre creatorul acesteia. Prin urmare, diferite interpretari gresite si nereguli apar…avem de a face cu abateri considerabile de la conceptele iconografice egiptene de baza.”

4

A fost oare creatorul amuletei, pur si simplu confuz in ceea  ce priveste diferitele concepte egiptene? Imaginile par in mod arbitrar aflate una laga cealalta, dar oare exista un mesaj mai profund in spatele acestor reprezentari?

Ewdoksia Papuci-Wladyka, profesor universitar in cadrul aceleasi universitati, cel care a condus echipa de arheologi care a facut descoperirea, a delcarat:

“Astfel de amulete au fost folosite ca aducatoare de noroc si pentru a-i proteja pe detinatorii acestora de rau. Aceasta in special sugereaza ca religiile pagane si crestinii au coexistat in Paphos in vremurile utilizarii acestei amulete.”

Acestea fiind spuse, care este parerea ta?

Creatorul acestei amulete a combinat concepte din religii diferite? Ce simbolizeaza oare animalele ilustrate? Exista un alt mesaj mai subtil portretizat prin intermediu acestor imagini?

Sursa

You may be interested

Daca vrei sa ai o relatie buna cu ceilalti, incearca sa ai o relatie buna cu tine insuti!
Lectii de viata, Stima de Sine
0 shares69 views

Daca vrei sa ai o relatie buna cu ceilalti, incearca sa ai o relatie buna cu tine insuti!

IoAnE - Iun 02, 2017

Este dificil sa fii intr-o relatie cu alticineva daca ai o relatie negativa cu tine insuti. Intre tine si partenerul tau pot interveni…

Citeste si gaseste raspunsul la intrebarea secolului: “Ce este in neregula cu mine?”
De vorba cu mine
0 shares73 views

Citeste si gaseste raspunsul la intrebarea secolului: “Ce este in neregula cu mine?”

Emanoil Hociota - Mai 25, 2017

Cunoasterea libertatii emotionale presupune ca tu sa poti ramane centrat intr-o lume stresanta, extrem de incarcata emotional. Din moment ce emotiile cum ar…

Cele mai bune sucuri naturale impotriva racelilor
Nutritie, Sanatate
0 shares75 views

Cele mai bune sucuri naturale impotriva racelilor

Emanoil Hociota - Mai 25, 2017

Sucurile naturale pot reprezenta o componenta vitala a dietei noastre cand avem de a face cu o raceala. O evaluare publicata in mai…

Most from this category