0 Shares 251 Views

O amuleta magica realizata in secolul al VI-lea uimeste arheologii

Emanoil Hociota Ian 16, 2015
0 252

Aceasta amuleta “magica” a atras interesul arheologilor. Este cu siguranta un artefact misterios, dar ceea ce face ca aceasta sculptura realizata in secolul VI sa fie una atat de magica?

Aceasta a fost descoperita initial in anul 2011, in orasul antic Nea Paphos, la sud-vest de Cipru, in timpul primei excavari realizata in cadrul indelungatului proiect Agora Paphos.

Ceea ce este atat de neobisnuit in ceea ce priveste aceasta amuleta de 3.5 cm este incriptia lunga de 59 de litere, care poate fi citita in acelasi mod si inapoi si inainte.

Inscriptia este scrisa in limba greaca, astfel incat atunci cand este tradusa in limba romana palidromul spune:

“Domnul este purtatorul numelui secret, leul lui Re este asigurat in altarul lui.”

Cealalta parte a amuletei descrie o imagine mumuficata a lui Osiris, zeul vietii de apoi, al lumii de dincolo si al mortilor. Langa el se afla Harpocrate, zeul grec al tacerii. Acestia sunt incojurati de cateva animale, inclusiv un crocodil, un cocos si un sarpe. De asemenea, exista si o luna cu o stea pe cer. Ce lagatura exista intre toate aceste imagini?

  Simbolistica Illuminati si tot ceea ce stim despre aceasta

Dr. Joachim Sliwa, prefesor in cadrul Institutului de Arheologie al Universitatii Jagiellonian, din Polonia a scris un document prin care descrie artefactul.

“Din punct de vedere iconografic, artefactul se bazeaza pe surse egiptene, dar aceste surse nu au fost pe deplin intelese de catre creatorul acesteia. Prin urmare, diferite interpretari gresite si nereguli apar…avem de a face cu abateri considerabile de la conceptele iconografice egiptene de baza.”

4

A fost oare creatorul amuletei, pur si simplu confuz in ceea  ce priveste diferitele concepte egiptene? Imaginile par in mod arbitrar aflate una laga cealalta, dar oare exista un mesaj mai profund in spatele acestor reprezentari?

  Cele 25 de lucruri uimitoare pe care nu le cunosteai despre Univers

Ewdoksia Papuci-Wladyka, profesor universitar in cadrul aceleasi universitati, cel care a condus echipa de arheologi care a facut descoperirea, a delcarat:

“Astfel de amulete au fost folosite ca aducatoare de noroc si pentru a-i proteja pe detinatorii acestora de rau. Aceasta in special sugereaza ca religiile pagane si crestinii au coexistat in Paphos in vremurile utilizarii acestei amulete.”

Acestea fiind spuse, care este parerea ta?

Creatorul acestei amulete a combinat concepte din religii diferite? Ce simbolizeaza oare animalele ilustrate? Exista un alt mesaj mai subtil portretizat prin intermediu acestor imagini?

Sursa

You may be interested

Uleiul te poate imbolnavi!? Doar daca nu alegi cu intelepciune! Asta este recomandarea nutritionistilor de top!
Nutritie, Sanatate
0 shares99 views

Uleiul te poate imbolnavi!? Doar daca nu alegi cu intelepciune! Asta este recomandarea nutritionistilor de top!

IoAnE - Sep 10, 2017

Este sau nu uleiul un ingredient sanatos? Daca impartasesti parerea celor mai multi oameni, raspunsul va fi clar “nesanatos”. Exista o puternica asociere…

Instrumente alternative de vindecare a durerii si depresiei – Confirmate de stiinta!
Sanatate, Sfaturi
0 shares103 views

Instrumente alternative de vindecare a durerii si depresiei – Confirmate de stiinta!

IoAnE - Sep 03, 2017

Multe dureri si neplaceri sunt inradacinate in procesele cerebrale care pot fi afectate de atitudinea si de emotiile mentale. In timp ce mecanica…

In pepene exista un nutrient care a uimit cercetatorii! Are efecte incredibile asupra organismului!
Nutritie, Sanatate
0 shares141 views

In pepene exista un nutrient care a uimit cercetatorii! Are efecte incredibile asupra organismului!

IoAnE - Aug 23, 2017

Pepenii verzi sunt mancarea perfecta de vara. Sunt deliciosi, au un continut scazut de calorii, sunt plini de nutrienti si sunt extrem de…

Most from this category