Singuratatea nu reprezinta un scop in sine, dar cu siguranta nu este ceva ce ar trebui sa ne inspaimante. De fapt, petrecand mai mult timp cu noi insine, nefiind inconjurati de oameni si nefiind inconjurati de toate acele platforme virtuale de socializare o sa putem sa ne refacem relatia care conteaza cel mai mult: cea cu noi insine.
Iata cincisprezece beneficii pe care ni le ofera timpul petrecut in singuratatea fiintei noastre:
15. Te va face sa accepti realitatea: esti singur pe lume in aceasta viata
Fiecare dintre noi ne nastem singuri si murim singuri. Ceea ce foarte putini dintre noi realizam este faptul ca majoritatea timpului il petrecem cu noi insine. Ne petrecem foarte mult timp incercand sa scapam de singuratate, dar in realitate, suntem singuri in majoritatea timpului. Ce eliberare sa realizam acest fapt. Esti doar tu cu tine. Esti unic. Esti special. Nu ai nevoie de nimeni altcineva sa te faca sa te simti minunat asa cum esti. Dar, din pacate, alegi sa ignori acest fapt.
14. Te vei putea concentra mult mai eficient
Noi, ca oameni, nu suntem facuti sa ne concentram exclusiv la sarcinile pe care le avem. De asemenea, avem datorita sa ne concentram si la noi insine. Foarte putine fiinte umane isi pot percepe cu adevarat individualitatea, majoritatea actioneaza fara sa inteleaga ca si ei exista pe lumea aceasta. Indiferent de motivul pentru care se petrece acest fenomen, cultura noastra ne indeamna la foarte multa actiune si la foarte putina reflectie. Petrece ceva timp zilnic concentrandu-te asupra propriei persoane, asupra gandurilor, trairilor si sentimentor tale si mai putin pe proiectul pe care trebuie sa-l termini pana maine. Nu are sens sa alergi intr-o fuga constanta dupa realizari in cazul in care pierzi contactul cu ceea ce esti tu cu adevarat, o fiinta umana.
13. Iti vei putea stabili prioritatile
Societatea a reusit sa ne convinga ca dorim anumite lucruri pe care de fapt nu le dorim. Aceasta este natura competitiva a omului care si-a dorit sa ajunga la stele, cand in realitate, pamantul de sub picioarele noastre este mai mult decat suficient. Nu este nimic in neregula cu alegera de atingere a scopurilor grandioase, atata timp cat este ceva ceea ce-ti doresti tu cu adevarat, nu ceea ce-si doresc altii sau societatea pentru tine.
Daca nu iti doresti sa faci ceva cu adevarat, dar in acelasi timp o faci, nu faci decat sa te pregatesti pentru o mare dezamagire. Daca vei putea sa reusesti, vei fi dezamagit, iar daca vei reusi, vei fi dezamagit pentru ca nu a fost ceea ce a parut a fi. Stabileste prioritatile pe care ti le doresti cu adevarat si vei cunoaste foarte putina dezmagire personala in aceasta viata.
12. Vei face cunostinta cu slabiciunile tale
Se pare ca oamenilor le este teama de singuratate datorita procesului de auto-cunoastere care apare in acele momente, le este frica de ceea ce vor descoperi. Ego-ului nu-i plac astfel de sapaturi deoarece cu siguranta vor descoperi aspecte negative ale personalitatii. Cu totii avem slabiciunile noastre. Putem alege sa le ignoram sa putem alege sa incercam sa le eliminam.
11. Vei economisi bani
Se pare ca timpul pe care-l petreci singur costa mult mai putin in comparatie cu timpul pe care-l petreci in compania celorlalti. Socializarea tot timpul are un pret. Timpul pe care-l petreci singur, in compania proprie este gratis, asta in cazul in care nu iti cumperi o inghetata sau o punga de popcorn.
10. Vei ajunge sa accepti faptul ca te poti face singur fericit
Singurul mod prin care poti atinge fericirea de durata este acela de a accepta si de a fi fericit in perioadele dificile, in perioadele in care dispui doar de minimul necesar. Vei ajunge la intelegerea potrivit careia tu esti singura constanta din viata ta, vei intelege ca poti pierde totul, dar nu te vei putea niciodata pierde pe tine insuti. Vei putea sa fii fericit doar cu tine insuti, va fi o fericire independenta de conditiile exterioare.
9. Vei avea o minte clara datorita eliminarii informatiilor inutile
Printr-o comparatie cu perioada de dinaintea anilor 1989 putem observa cantitatea de informatii care ne aglomereaza in mod constant psihicul. Printr-o comparatie cu perioada de acum 50 de ani, diferenta este colosala. Fiintele umane nu sunt facute pentru a fi supuse unui asemenea flux imens de informatii zilnic. De aceea depresia si anxietatea pot fi regasite pretutindeni. Majoritatea informatiilor nu creaza o prea mare diferenta in vietile noastre, ci au ca unic scop degradarea relatiei cu noi insine. Eliminarea acestor informatii iti va oferi un sentiment incredibil de eliberare.
8. Vei incetini
Viata nu este o cursa. Daca ar fi fost, atunci ar trebui sa eviti sa ajugi la linia de sosire, nu sa incerci sa ajungi acolo cat mai devreme. Fa-ti timp sa te bucuri de micile aspecte ale vietii, de aerul din jurul tau, de pasarile care zboara pe langa fereastra casei tale, de mirosul florilor si de toate lucrurile acestea “marunte” din punctul de vedere al alergatorului.
7. Vei castiga un plus de eficienta
O mare parte din timpul nostru este irosit. Facem lucruri de dragul de a le face, incercam sa umplem intr-un anumit fel timpul din viata noastra, pentru ca a sta degeaba este un lucru rau. Cu toate acestea, este imposibil sa nu facem nimic, fizic este imposibil. Este o fiinta vie si faci mereu cate ceva. Mintile noastre nu sunt capabile de a nu face nimic, poate doar pentru cateva secunde au cateva minute in cazul in care meditam.
6. Vei fi fortat sa fii din ce in ce mai independent
Majoritatea oamenilor evita cu orice pret singuratatea deoarece simt nevoia de a socializa cu celelalte persoane. Aceasta este o parte a naturii umane. Cu toate acestea, cantitatea de interactiuni sociale de care avem nevoie pentru a ramane sanatosi din punct de vedere psihic este cu mult mai mica decat cea pe care o experimentam in aceste vremuri. Mai mult, cantitatea necesara este cu mult mai mica decat cea de care credem ca avem nevoie.
De fapt, cei mai multi dintre noi suntem dependenti de ceilalti pentru fericirea noastra. Ii folosim ca distrageri. Distrageri de la ce? De la noi insine. Dar de ce simti nevoia de a te distanta de tine insuti? Aceasta este o intrebare pe care trebuie sa ti-o adresezi tie insuti.
5. Elimina Anxietatea din viata ta
Deoarece majoritatea dintre noi nu facem diferenta intre noi si gandurile noastre anxietatea imediat isi face cuib in vietile noastre. In cazul in care ne simtim coplesiti de gandurile noastre, nu le vom putea constientiza ca fiind doar ganduri, vom simti ca si cand sunt o importanta a sinelui nostru. In cazul in care gandurile sunt in mare parte negative, vom deveni din ce in ce mai dezechilibrati din punct de vedere emotional. Petrecand timpul alaturi de tine insuti vei putea sa-ti constientizezi propriile ganduri si sa le elimini pe cale care cauzeaza aparitia anxietatii.
4. Vei invata lucruri despre tine pe care nu le-ai putea invata intr-un alt mod
Intelegand propriul tau mod de a percepe lumea vei castiga o perceptie mult mai exacta fata de tine ca individ. Vei putea calatorii mult mai constient in lumea ta interioara, vei observa modul in care gandesti, vei observa modul in care gandurile tale interactioneaza cu lumea din jurul tau si vei observa modul in care te judeci pe tine insuti si pe cei din jurul tau.
Noi gandim tot timpul, dar foarte rar ne privim propriile noastre ganduri intr-un mod obiectiv. Petrecand mai mult timp singur vei putea face diferenta dintre tine si toate gandurile care iti trec prin minte.
3. Iti vei dezvolta o perceptie mult mai precisa
Stabil, acesta este cuvantul care iti defineste perceptia atunci cand vei petrece ceva timp in singuratatea propriei fiinte. Perceptiile noastre sunt supuse schimbarii pe masura ce acumulam din ce in ce mai multe experiente. Cu toate acestea, atunci cand interactionam in mod constant cu cei din jurul nostru si procesam in mod constant informatii noi, este destul de dificil sa intelegem realitatea intr-un mod obiectiv. Este necesar sa-ti faci timp pentru a realiza realitatea pe care ti-ai creat-o. Singuratatea iti permite sa realizezi modul in care ti-ai creat propria realitate.
2. Vei avea o minte mai limpede
Fiecare dintre noi avem momente in care ne simtim coplesiti din punct de vedere mental. Mintile noastre sunt capabile sa stocheze cantitati uriase de informatii. Cu toate acestea, nu poti colecta toate aceste informatii. Este necesar sa le organizezi. Mintile noastre dispun de un sistem de organizare a informatiilor, dar este necesar sa indepartam pentru ceva timp fluxul constant de informatii pentru ca acest sistem sa functioneze la capacitate maxima.
1. Vei cunoaste un stil de viata simpla
O viata simpla este o viata frumoasa. In aceasta perioada pe care o traverseaza umanitatea ne simtim adesea coplesiti de lucrurile pe care ar trebui sa le facem, pe care ne-am dori sa le facem si pe care evitam sa le facem. Adesea ne simtim copesiti de ceea ce se petrece in vietile noastre, dar care este scopul? Oamenii incearca sa-si construiasca o viata frumoasa, dar undeva pe traseu au uitat sa o traiasca…
Sursa: elitedaily.com