Importanta gandirii critice si cum poti sa fii un ganditor critic

1567

Ganditorii critici au succes in viata deoarece detin capacitatea de a analiza problemele din diferite perspective. Acest lucru le permite sa detina cele mai buna solutii. Daca nu reusesti sa-ti atingi obiectivele in viata, atunci ar trebui sa incepi sa-ti imbunatatesti abilitatile critice. In continuare iti vom prezenta care sunt cele mai importante strategii care te pot ajuta sa-ti imbunatatesti gandirea critica:

#1. Afla cum poti sa adresezi intrebari

Pentru a deveni adept al gandirii critice, trebuie sa inveti sa pui la indoiala lucrurile. Aici includem chestionarea afirmatiilor facute de oamenii pusi in pozitii de autoritate, a ipotezelor generale si chiar a propriilor convingeri. Incearca sa-ti adresezi urmatoarele intrebari: “Este adevarat tot ceea ce am invatat la scoala?”, “Sunt propriile mele convingerii cu adevarat ale mele?” sau “Guvernul ma minte?”.

#2. Gandeste pentru tine insuti

Nu mai accepta tot ceea ce ti se spune si incepe sa gandesti pentru tine insuti. De exemplu, un profesor de chitara te-a invatat sa canti la chitara intr-un anumit fel, dar poti sa aduci propriile imbunatatiri? Gandind pentru tine, iti vei elibera creativitatea si iti vei spori increderea in sine.

#3. Evalueaza dovezile

Dovezile pot fi o modalitate excelenta de a gasi raspunsuri la problemele pe care le intampini. Cu toate acestea, nu accepta dovezile la prima vedere. In schimb, evalueaza dovezile intreband “Cine a adunat-o, cum a facut asta si de ce?”. Aceste intrebari de examinare iti pot permite sa identific rapid dovezile solide, de cele pe care ar trebui sa indepartezi.

#4. Constientizeaza prejudecatile personale

In cazul in care esti sincer cu tine insuti, de cele mai multe ori vei crede ca ai dreptate. Desi poate fi cazul, atunci cand iei decizii, este foarte important sa pui deoparte orice prejudecati sau convingeri personale. Gandirea critica trebuie sa privreasca diferitele perspective si puncte de vedere diferite inainte de a ajunge la o concluzie. Stiu ca este dificil sa privesti in afara prejudecatilor personale, dar de dragul succesului in viata trebuie sa incerci sa faci acest lucru.