Asculta-ti corpul! Cele NOUA simptome pe care nu ar trebui sa le ignori

1620

Corpul uman este o masinarie uimitoare. Cand ceva nu functioneaza cum ar trebui, acesta nu se opreste din functionare fara avertisment, precum un bec incandescent caruia i se arde filamentul. Nu, corpul nostru ne trimite semnale pentru ca noi sa stim cand ceva este in neregula.

“Semnele si simptomele fizice reprezinta modalitatea prin care corpul trage un semnal de alarma cu privire la existenta unor dezechilibre interne” spune Elson M. Haas, doctor in San Rafael, California. Acesta are o abordare naturista asupra medicinei si este autorul cartii “Staying Healthy with Nutrition”. “Alocarea unui timp pentru a interpreta semnalele corpului este o idee mai buna decat sa luati o pastila sperand ca simptomele vor disparea pur si simplu. Ideal este sa aflam cauzele problemelor, nu sa tratam pur si simplu simptomele. Interpretarea echivalentului organic al codului Morse necesita o stare continua de alerta care, la fel ca pentru deprinderea oricarei alte aptitudini, necesita timp si practica. In acest scop, am cerut parerile celor mai buni doctori pentru a identifica noua dintre cele mai comune situatii indicate de simptome frecvente si, uneori, neclare. Iata care sunt cele NOUA simptome pe care nu ar trebui sa le ignori:

9. Bei prea multe sucuri acidulate

Un semnal probabil: durerile de cap.

Scurta descriere: Indulcitorii artificial, in special aspartamul (substanta intalnita in multe sortimente de sucuri), pot provoca dureri de cap, chiar si migrene. Cei mai expusi la acest risc sunt oamenii cu o tulburare genetica numita fenilcetonurie; acestia nu au enzimele necesare metabolizarii substantei (fenilalanina) formata atunci cand corpul descompune aspartamul. Chiar si cei fara acest deficit genetic au parte de dureri de cap cand consuma astfel de bauturi. De ce? Studiile pe animale au aratat ca aspartamul este o neurotoxina foarte eficienta, cel putin in cazul soarecilor. “Ma tem ca aspartamul ar putea afecta semnalele nervoase din creierul uman – sau cel putin sa ingreuneze transmiterea impulsurilor nervoase care informeaza creierul cu privire la senzatia de indestulare”, spune Sharon Fowler, asociata a Universitatii de Medicina din Texas. Ea studiaza efectele pe care consumul de produse care contin indulcitori artificiali il au asupra sanatatii. Printre principalii suspecti este metanolul din aspartam, care este descompus in formaldehida, un carcinogen cunoscut. Oamenii sensibili la formaldehida pot resimti dureri de cap la scurt timp dupa consumul de aspartam.

Alte semnale: Pofta intensa de alimente dulci sau sarate, scaderea abilitatii de concentrare, iritabilitate.

Solutie: Cand aveti pofta de sucuri acidulate, Kathie Swift, nutritionist de renume, sugereaza sa beti un amestec de apa carbogazoasa, suc de fructe 100% natural si putina lamaie.