De la macul de California la “iarba matei”, exista sute de plante medicinale, flori si fructe foarte des-intalnite care au foarte multe roluri medicinale care v-ar putea surprinde: antiinflamator, anti-fungic, antiseptic, expectorant, antibacterian, detoxifiant, antifebril, antihistaminic si analgezic, asta doar pentru a enumera cateva. In continuare va vom prezenta cele mai eficiente 18 plante medicinale pe care le puteti gasi in salbaticie – sau chiar si in curtea voastra –, plante care ne pot ajuta cand vine vorba de afectiuni grave, precum artrita, cancer sau afectiuni cardiovasculare, dar si in cazul ranilor usoare, juliturilor, muscaturilor de insecte sau durerilor.
Ferigile
Una dintre cea mai intalnita intrebuintare a ferigilor este reprezentata de tratarea iritatiilor de urzica. Printre cele mai vechi plante de pe Pamant, exista multe varietati de ferigi pe care le puteti zdrobi in palme pentru a obtine efectul dorit. Lichidul din frunzele de feriga va va scapa repede de senzatia neplacuta specifica iritatiei de urzica, putand chiar sa vindece taieturi minore, intepaturi si arsuri (o cantitate mica de sare de mare actioneaza de asemenea bine impotriva intepaturilor de albina). Feriga-sabie si feriga-cerb sunt mai aspre si mai rigide si nu vor indeplini la fel de bine acest rol. Ferigile cresc in zonele montante si sunt des intalnite in zonele bogate in precipitatii.
Macul de California
Florile de mac dau acestei plante opioide un caracter simbolic. Planta aceasta ne scapa de anxietate si poate fi folosita pentru tratarea hiperactivitatii copiilor. Se poate prepara ceai de mac pentru o detensionare rapida. Un decoct mai puternic va actiona pe post de analgezic. (Un decoct se prepara fierband anumite parti ale plantei, incluzand tulpina si radacinile, in apa timp de cateva ore, amestecul lasandu-se apoi neatins peste noapte.)
Vetricele
Daca te-ai decis sa o iei la picior prin Europa, vei vrea sa cunosti cateva dintre plantele medicinale ale acestui continent. Vetricele este un remediu vechi, folosit pentru a da gust berii si supelor si pentru a tine la distanta insectele. Frunzele acestei plante se pot freca pe piele pentru a tine la distanta insecte, dar vetricele poate fi folosit si pentru a scapa de viermi. Se spune ca extractul acestei plante este otravitor, dar cateva frunze pot fi consumate fara efecte negative.
Menta coreana
Cui nu-i place aroma proaspata a mentei? Majoritatea varietatilor de menta ne ofera beneficii si proprietati medicinale. (Evitati “busuiocul cerbilor”, pentru ca este otravitor). Menta este cunoscuta pentru capacitatea sa de a trata durerile de cap, de a ne scapa de senzatia de greata, de a calma stomacul si de a reduce anxietatea si oboseala. Menta coreana, numita si menta indiana, este un antiviral destul de eficient, ceea ce-i da acestei plante si capacitatea de a lupta cu raceala si gripa.
Lucerna
Lucerna e folosita ca nutret din motive clare: este foarte bogata in substante minerale, substante nutritive si compusi organici benefici pentru sanatate. Avand radacini care cresc pana la 6 la 9 metri adancime, lucerna este considerata “tatal tuturor plantelor” (aceasta contine si o cantitate foarte mare de proteine pentru o planta). Lucerna crestea la inceput in climatul mediteranean si in Orientul Mijlociu, extinzandu-se apoi in Europa si America. Aceasta poate trata greturile matinale, senzatia de greata, pietrele la rinichi, durerea de rinichi si discomfortul urinar. Lucerna actioneaza si ca un diuretic eficient, oferindu-ne, pe deasupra, energie dupa luptele cu diverse afectiuni. Aceasta planta curata ficatul si intestinele si poate, pe termen lung, sa ne scape de colesterolul ingrijorator. Se pot cumpara seminte si lastari de lucerna, dar este la fel de sigur sa consumam frunzele direct din salbaticie.
“Iarba matei”
Cunoscuta pentru efectul innebunitor pe care il are asupra pisicilor, iarba matei are proprietati curative foarte utile si pentru oameni. Iarba matei poate usura simptomele racelii, ne poate scapa de febra datorita faptului ca faciliteaza transpiratia si poate opri hemoragiile si trata inflamatiile cand este folosita direct pe piele. Se spune ca acest tip de menta este util in tratarea gazelor, durerilor de stomac si migrenelor. Iarba pisicii stimuleaza contractiile uterine. Drept consecinta, nu ar trebui consumata de femeile insarcinate.
Salvia
Salvia este o planta medicinala foarte utila, considerata de multi cea mai importanta planta medicinala. Ea actioneaza ca antiinflamator, antioxidant si anti-fungic. Conform World’s Healthiest Foods, “reputatia sa de leac universal este reprezentata chiar de numele sau stiintific – Salvia officinalis – derivat din latinescul ‘salvere’ care inseamna ‘a fi salvat’”. Salvia a fost folosita pe post de conservant pentru carnuri inainte de inventarea procesului de congelare. Salvia contracareaza indigestia, crampele, diareea, dizolva mucusul, lupta cu raceala, reduce inflamarea, actioneaza ca un unguent pentru taieturi si arsuri si omoara bacteriile. Salvia reda chiar si culoarea parului decolorat.
Murele negre
Stiai ca murele negre au proprietati curative foarte utile? Fructele sunt pline de antioxidanti si vitamine, dar si frunzele si radacinile sunt valoroase. Nativ-americanii folosesc de mult timp tulpinile si frunzele pentru prepararea remediilor, mancand vlastarii si fructele crude sau in gemuri. Frunzele si radacinile pot constitui un tratament impotriva dizenteriei si diareei, actionand si ca agent antiinflamator si astringent. Murele negre sunt ideale pentru vindecarea taieturilor si inflamatiilor la nivelul gurii.
Ceaiul de Navajo
Numit si “fir verde”, “ceai de campie” sau “planta-coiot”, aceasta planta a fost folosita pe parcursul mai multor secole de catre nativ-americani pentru a scapa rapid de cea mai brutala si iritanta infectie dintre toate: ITU (infectia tractului urinar). Se serveste cel mai bine sub forma de ceai sau decoct.
Trifoiul rosu
Originar din Europa, Africa de Nord si Vestul Asiei, trifoiul rosu se gaseste acum in toata lumea. Florile rozalii ale acestei plante pot fi folosite pentru a trata tusea si racelile, dar actioneaza de asemenea ca un excelent detoxificator pentru sange.
Maghiranul dulce
Maghiranul si oregano-ul se pot interschimba, dar maghiranul dulce este putin diferit. Grecii numeau aceasta planta “Bucuria Muntelui”, ea fiind apreciata in toata zona mediteraneana pentru parfumul, aroma si intrebuintarile sale medicinale. Faimoasele “herbs de provence” franceze si “za’atar”, specifice Orientului Mijlociu folosesc maghiran dulce. Maghiranul are multe intrebuintari (reprezinta un ajutor pentru digestie foarte eficient), dar este indeosebi eficient in lupta cu infectiile fungice, cu bacteriile si cu infectiile.
Brusturele
Brusturele creste in multe parti ale lumii. Poate ajunge la dimensiuni respectabile, iar frunzele sale seamana cu “urechea elefantului”. Aceasta planta reprezinta un tratament foarte eficient impotriva iederii si stejarului otravitor (afirmatiile care sustin ca aceasta planta este un tratament pentru cancer sunt oarecum nefondate).
Spilcuta
Spilcuta este o planta cu proprietati bine-cunoscute asupra sanatatii. Aceasta planta antiinflamatoare poate trata reumatismul, artrita si, dupa cum multi stim, migrenele si durerile de cap cauzate de hipertensiune. Spilcuta ne scapa de anxietate si tensionare (este un inhibitor natural de serotonina) si ajuta la tratarea inflamatiilor si vanatailor. Desi spilcuta este mai eficienta cand este consumata zilnic, aceasta poate la nevoie sa inlocuiasca orice analgezic din industria farmaceutica.
Vioreaua
Originara din Europa si Asia, vioreaua este cultivata peste tot in lume si este de un mov delicat si placut. Cand se foloseste sub forma de sirop, aceasta planta este eficienta impotriva racelii, gripei si tusei sau inflamatiilor la nivelul gatului. Sub forma de ceai, vioreaua este extrem de eficienta in tratarea durerilor de cap, muschi si durerilor generale.
Cimbrul de iarna
Cimbrul de iarna ne este salvator cand vrem sa scapam de muscaturile si de intepaturile de insecte. Printre cele mai eficiente tratamente impotriva muscaturilor de insecte, aceasta planta isi are originea in Europa si in zona mediteraneana, dar a ajuns si in alte zone datorita comertului international. Pe langa faptul ca aceasta planta este un eficient antiseptic, are un gust delicios – se foloseste la aromarea carnurilor si supelor – si toate componentele ei sunt comestibile.
Acestea sunt cele 6 plante care purifica intr-o mod extrem de eficient aerul:
1. Palmierul de bambus: Conform spuselor celor de la NASA, aceasta planta inlatura formaldehida si actioneaza ca un umidificator natural.
2. “Floarea sarpelui”: NASA a descoperit capacitatea acestei plante de a absorbi oxidul de azot si formaldehida.
3. Palmierul Areca: Este una dintre cele mai eficiente plante in purificarea generala a aerului.
4. “Floarea paianjenului”: O planta excelenta pentru reducerea nivelului de monoxid de carbon din casa. Aceste plante ocupa unul dintre cele trei locuri in topul NASA al plantelor care ne scapa de formaldehida din aer.
5. Crinul: Crinii ar putea fi la fel de bine numiti “curata-tot”. Acestia se gasesc adesea in bai sau in spalatorii datorita faptului ca inlatura sporii de mucegai, formaldehida si tricloretilena.
6. Margareta Gerbera: Aceste flori superbe nu fac doar sa indeparteze benzenul din aer, dar ne fac si somnul mai bun pentru ca absorb dioxidul de carbon si emana mai mult oxigen pe timpul noptii.