Adevaratul motiv al durerilor de spate si de gat si ce poti face pentru a le elimina definitiv

1114

Daca citesti acest articol, ai avut parte probabil de dureri de spate sau de gat la un moment dat in viata ta sau ai prieteni care au suferit de o astfel de durere. Pentru multi oameni aceasta este o problema care cauzeaza disconfort zilnic si care poate avea consecinte grave pe termen lung. Ironia acestei dureri de spate este legata de faptul ca nu este de obicei cauzata de spatele tau, ci de partea din fata a corpului. Intelegand provenienta durerii de spate si prin executarea unor exercitii simple, poti incepe sa elimi durerea si iti poti imbunatati starea de sanatate.

Postura cu capul inainte

Putem discuta de aceasta postura atunci cand capul se inclina inainte fata de umeri. Aceasta postura o putem observa in imaginea de mai jos. De obicei este insotita de aplecarea gatului si umerilor inainte. Nu este de mirare ca multi dintre noi au aceasta postura a capului, avand in vedere ca majoritatea activitatilor vietii noastre sunt chiar in fata noastra – de exemplu, calculatorul, mersul cu masina, alimentatia. Problema este ca, ne explica Dr. Adalbert I. Kapandji, autor al cartii “Fiziologia articulatiilor”, pentru fiecare 2.5 cm de inclinare inainte a capului, aproximativ 4.5 kilograme de greutate se adauga coloanei cervicale. Aceasta greutate in plus poate cauza aparitia herniei la nivelul coloanei cervicale, dureri de cap, migrene, probleme respiratorii, precum si obisnuitele dureri la nivelul gatului si spatelui.

In incercarea de a gestiona sarcina extrema impusa de aceasta postura, muschii gatului si muschii superiori ai spatelui ajung sa lupte in fiecare moment al zilei pentru a impiedica inaintarea si mai extrema a capului.  Experimentezi aceasta problema sub forma unui unui stres constant la nivelul gatului si spatelui. De cele mai multe ori raspunsul nostru ia forma unui masaj prin care incercam sa intindem zonele dureroase. Din pacate, aceasta abordare nu va rezolva problema, deoarece muschii nu sunt incordati, ei sunt suprasolicitati!

Solutia consta in intinderea si in deschiderea muschilor aflati in partea din fata a coprului – muschii pieptului si gatului – precum si in consolidarea muschilor gatului si spatelui superior. Exercitiile de mai jos te vor ajuta sa-ti imbunatatesti postura si astfel vei putea sa culegi roadele care vin odata cu o postura corecta – mai putina durere, mai multa energie si mai multa pofta de viata.

Exercitiul #1

Din moment ce stam aproape toata ziua aplecati, putem petrece  5 sau 10 minute din timpul nostru pentru a ne arcui spatele; astfel ne putem deschide muschii din partea frontala a corpului si le putem oferi un moment de ragaz muschilor suprasolicitati din partea superioara a spatelui si gatului. De indata ajuns in pozitia prezentata de imaginea de mai jos, relaxeaza-te incet si respira adanc. Cand esti pregatit sa termini acest exercitiu, asigura-ti barbia in piept, angajeaza muschii abdominali si foloseste-te de  sprijinul mainilor pentru a iesi din aceasta pozitie incet.

02

03

Exercitiul #2

Ce au in comun condusul masinii, vorbitul la telefon si utilizarea  calculatorului? Ei bine, toate aceste activitati folosesc muschii pieptului si ai umerilor care contribuie la postura cu capul inainte. Acest exercitiu foarte simplu reprezinta o modalitate foarte eficienta prin care iti poti  deschide musculatura. Aseaza-te in pozitia de mai jos, mentine fiecare pozitie timp de zece respiratii profunde, permitandu-i gravitatiei si relaxarii  sa-ti intinda si mai profund musculatura cu fiecare respiratie.

04

Exercitiul #3

Acest exercitiu corectiv este minunat, deoarece are o dubla actiune – recalibreaza postura si intinde musculatura. Stand cu spatele la perete ca in imaginea de mai jos, apasa partea din spate a capului, partea superioara a spatelui, soldurile si calcaiele in perete. Pe masura ce apesi capul in perete, apleaca un pic barbia in piept. Primele exercitii ti se vor parea foarte ciudate, ca si cum ai impinge mult prea in spate. Aceasta senzatie este cauzata de sistemul nervos care s-a obisnuit cu postura gresita, incat crede ca peretele vertical se afla intr-o pozitie gresita. Mentine aceasta postura timp de un minut si respira profund.  Se repeta de mai multe ori pe parcursul zilei.

05