Oamenii de stiinta au descoperit ca sangele veganilor are o eficienta de pana la opt ori mai mare in uciderea celulelor canceroase din sange, in comparatie cu sangele recoltat de la o persoana care mananca o dieta standard, in acest caz americana. Se constata ca o dieta pe baza de plante ofera o protectie impotriva cancerului de colon si de rect, doua cauze principale de deces, dupa cancerul pulmonar.
Studiul a constatat ca aceasta dieta a luptat impotriva celulelor cancerului de prostata si ca sangele celor care au urmat o dieta vegana a avut o eficienta mult mai mare in stoparea dezvoltarii celulelor canceroase.
“Pacientilor din grupul experimental le-a fost prescris un program intensiv care a inclus o dieta vegetariana suplimentata cu soia (1 portie zilnica de tofu, plus 58 mg de bautura sub forma de pulbere de proteina din soia), ulei de peste (3 mg zilnic), vitamina E (400 UI zilnic), seleniu (200 mcg zilnic) si vitamina C (2g zilnic), exercitii de aerobic moderat (mers pe jos 30 de minute, sase zile pe saptamana), tehnici de management al stresului (intinderi, exercitii de respiratie, meditatie, vizualizare si tehnici de relaxare progresiva, timp de 60 de minute in fiecare zi) si participarea la un grup de sprijin timp de o ora in fiecare saptamana pentru a spori aderenta la interventie. Dieta a fost alcatuita predominant din fructe, legume, cereale integrale (glucide complexe), leguminoase si produse din soia, saraca in carbohidrati simplii, iar 10% din totalul caloriilor au fost obtinute din surse de grasimi sanatoase. Dieta este intensiva, dar practica si placuta la gust. In studiile anterioare, cei mai multi dintre pacienti au fost capabili sa adere la aceasta dieta timp de cel putin cinci ani de zile.” (Sursa)
Concluziile studiului
Dietele vegetariene, in mod natural scazute in grasimi, bogate in fibre si pline de fitonutrienti au capacitatea de a preveni cancerul. In mod similar, ratele de cancer de san sunt in mod dramatic mai mic in cazul unor natiuni care urmeaza diete pe baza de plante, cum ar fi China.
Cercetarile stiintifice arata ca beneficiile pentru sanatate cresc pe masura ce cantitatea de alimente din surse animale din dieta scade, asa ca dietele vegetariene sunt mai sanatoase per ansamblu.