Cele 32 de modalitati prin care poti scoate copilul din tine la suprafata

1461

“Mare este omul care nu si-a pierdut inima lui de copil.” – Mencius

Iti amintesti perioada in care viata obisnuia sa fie simpla? Iti amintesti momentele in care prietenii tai erau cel mai important lucru din lume? Iti amintesti zilele in care o zi petrecuta prin zapada era scuza perfecta pentru a te distra, nu o pierdere de timp care te face sa te simti a fi neproductiv?

Daca ai putea pastra intr-o cutiuta magica acel sentiment de libertate, distractia, precum si entuziasmul pentru micile lucruri, l-ai putea pastra in buzunarul tau de adult responsabil si ai putea lua cate o inghititura in momentele in care incepi sa iei viata mult prea in serios.

Mai mult ca sigur nu avem nevoie de mai multe concedii sau vacante pentru a inceta sa mai fim atat de inflexibili si pentru a incepe sa ne exteriorizam copilul din noi.

Aceasta este o lista de idei care te va ajuta sa fii mai copilaros astazi.

Iata care sunt cele 32 de modalitati prin care poti scoate copilul din tine la suprafata:

I. Invata

1. Citeste o carte pe care ai iubit-o cand erai copil. Doua dintre cartile mele preferate sunt “Povesti Nemuritoare”, de Fratii Grimm si “Micul Print”, de Antoine de Saint-Exupéry.

2. Incearca sa intelegi cum functioneaza ceva, chiar daca este irelevant pentru tine, dar incearca sa faci asta doar pentru ca este interesant. De exemplu, poti cauta pe Google “cum respira pestii” sau ceva ce nu intelegi pe deplin.

3. Ofera-ti singur permisiunea de a merge la acvariu, la un muzeu sau viziteaza o atractie turistica din apropiere. In cazul care gasesti ceva interesant de vizitat, ia o pauza si du-te!

II. Joaca-te

4. Fa ceva distractiv. Construieste un sat Lego, fa un puzzle impreuna cu familia, scoate cartea de colorat, deseneaza un fluture sau sari coarda.

5. Exploreaza. Plimba-te in jurul blocului fara nici o intentie. Incearca doar sa observi ceea ce se intampla.

6. Alearga sau sari daca simti ca iti place sa faci asta. Ridica bratele in aer si razi cat poti de tare.

7. Fii prostut. Renunta la imaginea ta personala de adult, cea care iti spune “nu este genul meu” atunci cand este momentul sa faci ceva ce simti ca nu ti se potriveste. Cauta lucrurile amuzante in viata de zi cu zi si amuza-te. Acestea sunt tot timpul acolo.

8. Adopta un nou look. Aminteste-ti de copilul din filmul cu Adam Sandler, “Big Daddy” atunci cand el insusi s-a imbracat astfel, dar un pic mai putin ridicol.

III. Impartaseste

9. Aminteste-ti ceva minunat si suna un prieten pentru a-i aminti experienta pe care ai avut-o impreuna cu el. (Ex “Iti amintesti cand am facut pizza la micul dejun. A fost delicioasa, nu-i asa?”)

10. Spune-i cuiva ca este eroul tau. In cazul in care admiri ceea ce face persoana respectiva, priveste-o in ochi si spune-i “Cred ca esti minunat.”.

11. Fii cel care le stie pe toate. Spune-i cuiva despre ce ai invatat astazi si da frau liber entuziasmului in timp ce faci asta.

12. Spune ce-ti trece prin minte o zi intreaga. Spune ceea ce vrei sa spui si ceea ce vrei sa spui, spune, pentru ca cei care nu conteaza se supara, iar cei care conteaza nu se supara.

13. Fii vulnerabil. Spune-i cuiva cum te simti sau ce vrei sa facu adevarat cand vei fi “mare”.

IV. Conexiune

14. Spune-i mamei, tatalui tau sau unei rude apropiate ca o iubesti. Suna-i acum si spune-le asta, deoarece nu ai nevoie de un alt motiv in afara faptului ca este adevarat.

15. Fa-le prietenilor o invitatie spontana. Invita-ti prietenii la tine chiar acum, fara motiv, in afara de acela de a va distra.

16. Ia masa de pranz in padure sau pe o stanca impreuna cu cel mai bun prieten. Nu ai nevoie de un restaurant sau de o cafenea atunci cand cel mai bun prieten este langa tine.

17. Cere ajutorul in cazul in care ai nevoie. In aceasi masura in care obisnuiai sa-ti tragi scaunul langa colegul de banca pentru a citi mai bine, ai incredere ca persoana respectiva va fi acolo pentru tine in cazul in care ai nevoie de ajutorul sau.

18. Arata-ti inocenta, adica ofera-i cuiva prezumtia de nevinovatie, ca si cand nu stii inca sa fii cinic.

V. Creaza

19. Realizeaza o felicitare din ceea ce ai la indemana si ofer-o cuiva de care iti pasa. Asa cum a spus si Pablo Picasso, “Toti copiii sunt artisti. Problema este cum sa ramana un artist pe masura ce creste.”

20. Murdareste-te atunci cand gatesti.  Nu este nevoie sa murdaresti tavanul cu sos de rosii. Ideea este sa faci din gatit o placere, in loc sa fie o corvoada.

21. Pune banii intr-o pusculita. Nu este nevoie sa economisesti sume foarte mari. In plus, nu stii niciodata ce mari aventuri poti avea cu o mica suma de de bani.

22. Implica-te intr-un proiect de creativitate, cum ar fi oregami.

23. Presupune ca poti fi cu adevarat bun intr-un domeniu in care nu ai fost dispus sa-ti canalizezi energia pana acum – pian, alpinism, arte martiale – si incearca sa afli in loc sa faci alegerea de a presupune contrariul.

VI. Fii!

24. Stai in stil indian pe scaun daca poti sta in aceasta pozitie. Aceasta pozitie este, de fapt, buna pentru postura ta.

25. Inconjoara-te de culoarea ta preferata. In cazul in care portocaliul te face sa zambesti, imprastie aceasta culoare in dormitorul tau.

26. Plangi daca simti nevoia sa o faci. In momentele dificile, nu incerca sa faci pe eroul. Atunci cand simti intr-un mod profund aceste emotii, te poti elibera de ele.

27. Relaxeaza-te si stai o zi intreaga fara sa faci nimic. Nu incerca sa umpli acel buzunar tot timpul. Ai fost indeajuns de productiv. Relaxeaza-te si permite-ti sa piezi un pic de timp. John Lennon este cel care a spus ca “timpul piedut de care te-ai bucurat, nu a fost pierdut.”

VII. Imagineaza-ti!

28. Uita dificultatile prin care ai trecut ieri. De ce ai insista asupra certurilor pe care le-ai avut cu sora ta, atunci cand te poti distra chiar acum?

29. Shimba-ti mintea cu usurinta. Potrivit celor spuse de Alison Gopnik, profesor de psihologie la Universitatea din California, creierul copiilor este “extrem de flexibil” si astfel pot schimba ceea ce cred in baza dovezilor noi foarte usor.

30. Vizualizeaza un “maine” plin de posibilitati.

31. Nu accepta refuzuri. In cazul in care este ceva ce poti face, este sa fii persistent. Poti face asta!

32. Ignora ce spune cineva in cazul in care te limiteaza, potentialul tau sau posibilitatile tale.