Majoritatea dintre noi suntem de acord ca buruienile pot cauza mari daune in gradinile oamenilor. Dincolo de buruienile parazitare care depind de o gazda pentru a supravietui, exista multe alte plante pe care noi le numim “buruieni” dar care au adevarate proprietati medicinale, precum cele de mai jos. Iata care sunt cele CINCI “buruieni” mult mai sanatoase decat orice alt medicament farmaceutic:
1. Papadia
Gandeste-te de doua ori inainte de a lua decizia de a distruge si de a arunca papadiile care cresc in gradina ta. Aceasta planta este considerata a fi una dintre cele mai importante surse de beta-caroten. In plus, papadiile sunt foarte bogate in proteine, minerale, vitamine si acizi grasi esentiali. Fiecare parte a papadiei – de la radacina la floare – este comestibila, iar consumul pe termen lung al acestei plante se afla intr-o stransa legatura cu imbunatatirea sanatatii cardiovasculare, a sanatatii hepatice, a sanatatii sistemului digestiv si nu numai. Datorita proprietatilor diuretice, papadia este un detoxifiant natural al sistemului renal.
2. Urzica
Oricine a fost vreodata atins de frunzele acestei plante poate intelege cu usurinta motivul pentru care aceasta planta nu este atat de mult indragita. In realitate, insa, urzica este o adevarata magazie de substante nutritive. Radacinile si frunzele sale sunt foarte bogate in fier, calciu, vitaminele A si K si este utilizata pentru a trata slabiciunile intestinale, malnutritia, diareea si numeroase boli de piele ale acestui secol. Mai mult decat atat, o singura lingurita de zeama de urzica administrata de cateva ori pe zi are proprietatea de a elimina acidul uric, un produs secundar al digestiei proteinelor. Acidul uric se acumuleaza la nivelul tesuturilor si articulatiilor, ceea ce poate duce la aparitia bolilor inflamatorii dureroase, cum ar fi guta.
3. Brusture
Aceasta “buruiana” este o alta planta cu o inima de aur. Brusturele – inclusiv toate subspeciile sale – este foarte bogat in fitochimicale care contin proprietati anti-bacteriene, anti-inflamatorii si antioxidante. Prin urmare, brusturele este foarte eficient in tratarea afectiunilor pielii (in special acnee, eczeme si psoriazis) si in tratarea afectiunilor cardiovasculare si a bolilor degenerative, cum ar fi atrita sau cancerul. Asemenea papadiei, brusturele sprijina sanatatea digestiva prin stimularea secretiilor digestive.
4. Amarantul
La noi in tara este considerat a fi o “buruiana”, iar alte bucatarii ale lumii, cum ar fi cea sud-americana sau mexicana, il apreciaza foarte mult. O cereala asemanatoare cu hrisca sau cu quinoa, amarantul (foto) nu contine gluten, este o proteina completa si, de asemenea, este o sursa fantastica de fibre, de fier, de acizi grasi si de numeroase minerale. Consumul de amarant reduce colesterolul si scade tensiunea arteriala, stimuleaza sistemul imunitar si poate trata o multime de boli grave, inclusiv cancerul. Funzele amarantului, de cele mai multe ori fierte, sunt digerate in proportie de 90% atunci cand sunt gatite si au un continut nutritional si proprietati asemanatoare cu cele ale plantelor cu frunze verzi, cum ar fi varza, spanacul si kale.
5. Iarba grasa
Iarba grasa, numita popular si “iarba porcului”, este o alta planta plina de nutrienti. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din San Antonio, Texas, fruzele de iarba grasa – care pot fi consumate asemenea legumelor fierte – contin mai multi acizi grasi omega3 decat orice alta planta comestibila, ceea ce le face sa fie foarte recomandate pentru santatea sistemului cardiovascular si pentru sanatatea creierului. De asemenea, cercetarile au demonstrat ca aceasta planta contine de aproape 20 de ori mai multa melatonina – antioxidantul care are proprietatea de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase – decat orice alta leguma sau alt fruct testat.