Cele SASE motive pentru care nu ar trebui sa minti niciodata

1241

In zilele noastre minciuna a devenit o problema foarte raspandita. Aceasta problema de comportament iti poate afecta serios viata. Este foarte usor sa pierzi increderea pe care ti-o acorda prietenii, cei dragi si persoanele apropiate din viata ta. Mai mult decat atat, minciuna poate cauza probleme psihice si de viata foarte grave. Nu lasa minciunile sa-ti afecteze fericirea si alegerile.  Iti voi dovedi ca minciuna este un ucigas al personalitatii tale. Iata care sunt cele SASE motive pentru care nu ar trebui sa minti niciodata:

1. Adevarul te face mai curajos

Este nevoie de mai mult curaj pentru a spune un adevar extrem de incomod decat este nevoie pentru a spune o minciuna extrem de riscanta. Ar trebui sa stii ca adevarul reprezinta o prioritate pentru oamenii puternici si intelepti. Fiecare dintre noi intelege ca, uneori, este destul de dificil sa spunem adevarul cu voce tare, in special atunci cand vine vorba de sentimente si de relatii, dar persoana supusa sinceritatii noastre cu siguranta va aprecia curajul.

2. Distruge increderea

Friedrich Nietzsche a spus “Nu sunt sunt suparat ca m-ai mintit, sunt suparat ca de acum incolo nu pot sa mai am incredere in tine.” Cu alte cuvinte, nimeni nu crede in mincinosi. Cel care prefera sa minta, de cele mai multe ori, isi pierde autoritatea si castiga reputatia unui mincinos patologic. Oamenii care spun adevarul sunt foarte apreciati de catre cei din jurul lor.

3. Mai putin stres

Atunci cand spui adevarul, esti mult mai putin stresat si trist deoarece nu esti nevoit sa ai de-a face cu anxietatea care apare in urma tuturor minciunilor nevinovate pe care le-ai spus. In plus, grairea adevarului stimuleaza sistemul imunitar, reduce depresia si ascute gandirea. In cazul in care doresti sa reduci nivelul de stres, asigura-te ca minciuna nu face parte din stilul tau de viata. Organismul uman produce endorfine doar atunci cand oamenii traiesc un stil de viata lipsit de stres. Spune adevarul si astfel vei fi o persoana mult mai relaxata si mai calma.

4. Conflicte interioare

Minciunile provoaca conflicte interioare, care iti pot afecta starea de spirit si pot provoca multe probleme pe termen lung. Exista riscul de a te obisnui cu minciuna si de a-ti acoperi inima cu aceasta. De obicei, minciunile sunt cauza conflictelor interioare, acestea afectandu-ti in consecinta increderea si stima de sine.

5. Minciuna semnaleaza o problema mult mai profunda

Exista o anumita categorie de persoane care mint aproape tot timpul. Nu conteaza cat de lipsit de importanta este subiectul respectiv. Aceste persoane simt o nevoie de a ascunde adevarul, iar aceasta nevoie, cu timpul, devine un obicei. In cazul in care o persoana a ajuns in aceasta situatie este necesar ajutorul unui terapeut. Acesta iti va oferi sansa de a scapa de aceasta capcana psihologica.

6. Minciunile nu-ti vor rezolva problemele

Majoritatea mincinosilor sunt de parere ca aceasta strategie va reusi sa le rezolve majoritatea problemelor. Din pacate, acestia se insala amarnic, deoarece acestea nu se rezolva, ci se dubleaza. Este important sa retinem ca onestitatea reprezinta cea mai buna strategie, indiferent de situatie.