Cele TREI cauze majore ale depresiei si cum te poti vindeca

1146

Acest articol a fost scris de Dr. Margaret Paul, un terapeut cu peste 40 de ani de experienta. Informatiile prezentate mai jos nu pot fi privite ca fiind un instrument de diagnosticare, ci o resursa ce nu ar trebui ignorata. Inainte de a lua orice decizii cu privire la planul de tratament, te rugam sa consulti un medic sau un terapeut.

„Am vorbit recent la o conferinta din Orlando, Florida, cu titlul “Adevarul real despre sanatate”. Intr-una din discutii, am vorbit alaturi de Dr. Irving Kirsch, autorul bestsellerului “Noile medicamente ale imparatului”.

Potrivit cercetarilor prezentate de Dr. Kirsch in cartea sa, o marte parte a ceea ce cunoatem despre depresie este gresit. Din cate se pare, industria farmaceutica a inventat ideea unui dezechilibru la nivelul creierului care provoaca depresie, dezechilibru ce poate fi rezolvat rapid cu un medicament. Cu toate acestea, antidepresivele au doar un efect placebo. De asemenea, spune Dr. Kirsch, rata de recidiva in cazul administrarii de medicamente este mult mai mare decat in cazul persoanelor care au urmat psihoterapie.

Este o carte fascinanta si unul dintre motivele pentru care rezoneaza cu mine se datoreaza faptului ca, in ultimele decenii ca terapeut, am vazut oameni care au reusit sa se vindece de depresie in mod natural, fara medicamente.

Daca nu este vorba de un dezechilibru la nivelul creierului care provoaca aparitia depresie, atunci ce cauzeaza aparitia sa?

In anii multi de experienta in lucrul cu persoanele care sufereau de depresie si in conformitate cu literatura de specialitate, exista trei cazue majore ale aparitiei depresiei:

#1. Situatiile de viata dureroase

Atunci cand situatia de viata este dureroasa, desigur, vom fi deprimati. Depresia situationala este ceva normal. Evenimentele de viata pot provoca o mare suferinta, durere si sentimente de neajutorare. Aceste sentimente trebuie sa fie simtite cu multa compasiune si apoi eliberate din corp, in loc sa fie amortite cu medicamente.

In loc sa suprimi sentimentele extrem de dureroase, trebuie sa gestionezi si sa te eliberezi de sentimentele cauzate de situatiile de viata, cum ar fi: pierderea unei persoane dragi, pierderea unui loc de munca, dezastrele naturale (cutremure, tornade, inundatii sau incendii), provocarile maritale si parentale, situatiile violente (viol, batai sau furt), razboaie.

Este necesar sa imbratisezi sentimentele de mahnire, de durere si de neajutorare, nu sa le suprimi cu ajutorul medicamentelor. Suprimarea sentimentelor poate cauza blocarea acestora in corpul tau si acestea pot cauza aparitia bolilor.

In cazul in care este vorba de tulburarea de stres post-traumatic, s-ar putea sa fie necesara o forma de terapie pentru traume, cum ar fi EFT, TRE, SE sau EMDR, cu scopul de a elibera si de a reseta energia traumatica blocata.

#2. Cauze fizice prezente la nivel intestinal

Literatura de specialitate indica faptul ca anumite dezechilibre la nivelul florei intestinale pot cauza aparitia depresiei.

Un dezechilibru intestinal si permeabilitatea intestinala care rezulta ar putea fi cauzata de zahar, de grau, de gluten si de alimentele procesate chimic, sau de lipsa macro si micronutrientilor din alimentatie. Alti factori includ stresul, lipsa de exercitii fizice, de somn si lipsa de soare.

#3. Auto-abandonul

Medicatia acopera sentimentele care iti permit sa realizezi ca te abandonezi pe tine insuti – emotional,  fizic, financiar, organizatoric, spiritual sau relational.

Exista mai multe moduri prin care te poti abandona pe tine insuti, cum ar fi:

Ingnorarea sentimentelor, mai degraba decat a fi prezent in propriul tau corp;

Judecarea si rusinea de sine;

Apelarea la diverse vicii ca o modalitate de amortire si de evitare a responsabilitatii fata de procesul de invatare si de gestionare a sentimentelor;

Consumul unei alimentatii nesanatoase;

Lipsa de exercitii fizice;

Lipsa de somn;

Procrastinarea;

Lipsa unei practici spirituale;

Folosirea furiei, vinii, judecatii si/sau a violentei cu scopul de a incerca sa ii controlezi pe ceilalti;

Aceasta cu siguranta nu este o lista completa. Atunci cand facem ceva, rezultatul fiind o stare de depresie – de anxietate si de rusine – poate fi vorba de o forma de auto-abandon.

Vindecarea depresiei

Am lucrat cu mii de oameni care s-au vindecat de depresie clinica si care au invatat sa se iubeasca pe ei insisi, mai degraba decat sa continue sa se abandoneze. Oamenii reusesc sa se vindece de depresie atunci cand:

• Trateaza terapeutic traumele si cand merg la psihoterapie;

• Invata sa adopte o responsabilitate iubitoare fata de sentimentele lor;

• Afla cum sa se conecteze la o sursa spirituala a iubirii si a confortului cu scopul de a gestiona mai usor durerile vietii.

• Mananca sanatos, practica exercitii fizice si se odihnesc suficient.

• Invata sa gestioneze intr-un mod iubitor stresul.

• Invata sa aiba grija de ei in relatiile lor.

Nu exista o solutie rapida de a te vindeca de depresie, dar exista modalitati prin care te poti vindeca!”