Oamenii nu sunt facuti sa petreaca opt ore pe zi intr-un birou. Locul nostru este in natural. De aceea, nu ar trebui sa ne mire de ce ne simtim bine imediat cand ajungem pe plaja, intr-o padure sau langa o cascada. Natura este unul dintre cele mai puternice medicamente de pe planeta. In cazul in care companiile farmaceutice ar avea posibilitatea impunerii unei taxe pe iesirile in natura, cu siguranta aceasta ar fi adoptata. Iata care sunt cele ZECE motive pentru care ar trebui sa-ti petreci timpul liber in natura:
1. Natura imbunatateste sanatatea cardiovasculara si pulmonara
In cadrul unui studiu publican in Revista Americana de Medicina Preventiva, cercetatori au descoperit faptul ca rata de deces cauzata de afectiunile pulmonare si cardiovasculare este mult mai mare in cazul persoanelor care traiesc in zonele in care copacii au disparut.
2. Natura reduce hormonii de stres
Cei care traiesc in zonele verzi au niveluri mult mai mici de cortizol, – cunoscut sub numele de hormonul de stres – iar sentimentele lor auto-raportate de stres au fost mai mici in comparatie cu cei care petrec mult timp in zonele urbane.
3. Natura stimuleaza creativitatea
Timpul petrecut in natura, departe de dispozitivele electronice, are legatura cu o imbunatatire cu pana la 50% a scorurilor la testele de creativitate. Descoperirile studiului ne ofera “o intelegere rationala a ceea ce inseamna cu adevarat o interactiune sanatoasa cu mediul inconjurator, iar efectele negative ale timpului petrecut in fata computerului 24/7 pot fi remediate cu ajutorul interctiunii cu natura.”, sustine profesorul universitar David Strayer, profesor de psihologie in cadrul Universitatii din Utah.
4. Natura – cel mai ieftin terapeut
Plimbarile in natura pot reduce frustrarile, pot creste angajamentul si motivatia, pot duce la o imbunatatire a concentrarii si la acumularea de emotii pozitive.
5. Natura – tratament pentru ADHD
Simptomele ADHD in cazul copiilor au fost mult mai reduse, atunci cand acestia si-au petrecut timpul si au desfasurat activitati in natura. Rezultatele au fost similare indiferent de varsta, sex, venituri sau regiunile geografie.
6. Natura te ajuta sa dormi mai bine
Plimbarea prin padure imbunatateste considerabil urmatoarele caractestitici: timpul real de somn, minutele imobile, profunzimea somnului si calitatea acestuia.
7. Natura – managementul stresului
Viata traita intr-un mediu plin de verdeata se afla intr-o stransa legatura cu niveluri mult mai reduse de stres si un management mult mai bun al acestuia.
8. Natura ii ofera creierului tau mai multa energie
Plimbarie prin natura reduc considerabil oboseala psihica. Atunci cand voluntarii s-au plimbat prin zonele urbane, cu trafic intens, tiparele undelor cerebrale au aratat in mod constant un dezechilibru. Acestia erau mult mai atenti si mai stresati in acele momente in comparatie cu perioadele in care s-au plimbat prin parcuri sau paduri, momente in care undele lor cerebrale erau asemanatoare cu cele ale unei stari meditative.
9. Natura ne imbunatateste starea de spirit
Juyoung Lee de la Universitatea Chiba a constatat in cadrul unui studiu faptul ca plimbarile usoare prin padure, in comparatie cu plimbarile urbane, produc o scadere a nivelului de cortizol de 12.4%, o scadere de sapte procente in cazul activitatii nervoase simpatice, o scadere de 1.4 % in cazul tensiunii arteriale si o scadere de 5.8 % a ritmului cardiac. In cazul testelor subiective, participantii la studiu au raportat, de asemenea, o stare de spirit mai buna si reducerea considerabila a anxietatii.
10. Natura lupta impotriva cancerului
Plimbarile in natura pot lupta impotriva unor afectiuni deosebit de perioculoase, precum este cancerul, prin cresterea numarului de “celule ucigase”. In cazul voluntarilor la studiu, persoane care au fost de acord sa se plimbe in fiecare dimineata si dupa-amiaza, nivelul “celulelor ucigase” (NK) a crescut cu pana la 40%. Prin contrast, in timpul plimbarilor in mediul urban, nivelul NK nu a suferit o schimbare.