Dupa ce am aflat asta am invatat cum sa fac fata respingerii!

1896

“Esti minunat, dar…”. Poate ca este o replica de respingere pe care fiecare o mai auzim din cand in cand. De fiecare data cand auzim cuvantu “dar”, stim ca rezultatul ne va dezamagi.

Exista mult prea multe ocazii de a fi respins: cand inviti pe cineva in oras, cand ii ceri prietenului tau sa petreaca timpul in compania ta sau cand pur si simplu vrei ceva de la cineva.

Un raspuns simplu, un cuvant, doua litere, “NU”, are puterea de a ne face sa gandim enorm. Am gresit cu ceva? Nu suntem indeauns de buni? Uneori acest cuvant puternic ne provoaca chiar durere.

Refuzul este intr-adevar ingrozitor. Dar este ceva ce se va intampla in mod inevitabil din cand in cand. Asta ne ofera oportunitatea de a invata cum sa ne descurcam.

Respingerea poate insemna o lipsa de intelegere

Este nevoie de timp pentru a intelege cu adevarat o persoana. Dar, intr-un interviu, intervievatorul  are putin timp la dispozitie pentru a te cunoaste. Cum poti intelege cu adevarat o persoana in doar 30 de minute? Asa ca, el/ea poate spune daca esti candidatul potrivit in functie de perceptia auto-creata. Daca esti prea nervos sau nu esti natural, nu poti sa arati cine esti cu adevarat. Asa ca, uneor, ceea ce primeste respingerea nu esti tu cel real, ci imaginea creata de tine insuti si aflata sub presiunea stresului.

Respingerea nu are legatura cu tine neaparat, ci si cu cel care te respinge

Un interviu nu este asemenea unui examen. Uneori a fi respins nu inseamna ca nu te afli in partea de sus a listei. Probabil, poate insemna ca esti prea bun pentru a ocupa postul respectiv. Intervievatorul s-ar putea simti mult prea nesigur ca sa te accepte. O companie mica nu ar angaja pe cineva cu diploma de doctorat sa le fie receptionist. Cel sau cea alaturi de care vrei sa iesi in oras ar putea crede ca nu te merita. Respingerea nu este numai despre tine, ci si despre cel care te respinge.

Respingerea poate fi o binecuvantare deghizata

Oamenii sunt respinsi nu pentru ca nu sunt indeajuns de buni pentru a atinge standardul. E vorba de potrivire. De fiecare data cand esti respins, acest lucru iti spune ca locul de munca, persoana de care iti place sau orice alt ceva vrei nu ti se potriveste. Acest lucru, de fapt, te ajuta sa filtrezi ceea ce nu ti se potriveste.  Iar optiunile pe care nu le-ai luat in considerare ar putea in mod suprinzator sa-ti satisfaca interesul si nevoile tale. Asta deoarece respingerea poate fi un proces prin care sa gasesti cea mai buna potrivire.

Cand ne dam seama ca exista atat de multe posibilitati in respingere, nu luam respingerea la modul personal. Dar ceea ce ne deranjeaza este ca nu reusim uneori sa scapam din bucla negativa. Iata ce poti face:

Indeparteaza-ti atentia de respingere

Nu poti sa fii foarte fericit atunci cand esti respins. Asa ca primul pas de a face fata acestei experiente este acela de a fata fata consecintelor imediate. Frustrarea pe care o simti este ingrozitoare, dar ca si atunci cand te simti suparat, incearca sa-ti oferi o perioada de racorire. Indeparteaza-ti atentia de la respingere facand ceva ce-ti place sau pur si simplu odihneste-te. Acest lucru te poate ajuta sa te incarci fizics i mental.

Reinterpreteaza respingerea

Perioada de racorire te poate ajuta sa-ti limpezesti mintea si sa vezi lucrurile intr-un mod mult mai obiectiv. Nu te concentra asupra faptului ca esti respins, ci incearca sa vezi totul dintr-o alta perspectiva. Daca inviti pe cineva la o intalnire si te refuza, in loc sa-ti spui “m-a respins”, spune “a  spus nu”. Atunci cand nu reusesti la un interviu, nu-ti spune “nu am reusit”, ci “mi-au respins CV-ul. In felul acesta interpretezi respingerea ca fiind ceva ce nu este personal.

Invata din experienta respingerii

Respingerea este intotdeauna utila in sensul in care te ajuta sa afli ceea ce este mai potrivit pentru tine. Cand esti respins, inseamna ca este posibil sa nu te potrivesti cu ceea ce doresti. Daca descoperi ca ceea ce urmareai inainte nu ti se potriveste, ar trebui sa cauti alternative.

Respingerea nu inseamna intotdeauna ca nu esti suficient de bun. Daca realizezi ca respingerea este o modalitate de a te ajuta sa descoperi ceea ce ti se potriveste cu adevarat, intr-o buna zi vei descoperi ceea ce este perfect pentru tine si vei fi acceptat.

Sursa