Se spune ca este nevoie de curaj pentru a face fata situatiilor stresante. In conformitate cu principiile medicinei meridianelor energetice, capacitatea de a gestiona si de a procesa stresul depinde intr-o foarte mare masura de starea de sanatate a stomacului si implicit de meridianul energetic al stomacului.
In medicina traditionala chineza, stomacul este cunoscut sub denumirea de –literalmente – “Marea de hranire”. Acesta digera alimentele sub forma lichida sau solida si le trasporta in intestinul subtire pentru a fi asimilate substantele nutritive din acestea.
Stomacul, de asemenea, extrage energia pura din alimente si din lichide. Se coordoneaza perfect cu energia splinei pentru a transporta energie plamanilor prin intermediul meridianelor energetice, acolo unde intra in contact cu aerul respirat.
Guvernat de energia Pamantului, stomacul este responsabil de extragerea si echilibrarea tuturor celor cinci elemente ale alimentelor si ale fluidelor pe care le consumam.
Meridianul stomacului se afla pe partea dreapta a organismului si porneste din zona ochiului si-si continua calatoria catre gat, trunchi, abdomen, continua pe piciorul drept si se termina in zona celui de-al doilea deget de la picior.
Deoarece alimentele pe care le consumam sunt energie, o alimentatie sanatoasa presupune integrarea pe deplin a energiei in organism – caloriile care ne alimenteaza energia fizica si energia Qi a meridianelor – in ciclul digestiv, de la ingerare, absorbtie pana la eliminare.
Fiecare meridian al organismul are un anumit moment al zilei in care functioneaza la capacitate maxima. Meridianul stomacului este declarat a fi cel mai activ intre ora 07:00-09:00. Acesta este motivul pentru care este cel mai bine sa mancam micul dejun in acest interval orar.
Iti poti da seama imediat atunci cand acest meridian este activ, deoarece activitatea ridicata a acestuia este insotita de senzatia de foame. Senzatia de foame reprezinta strigatul organismului catre mintea ta. Dar, nu stomacului tau ii este foame, sustine expertul in energia meridianelor Chungsuk Lee. Din perspectiva medicinei meridianelor, spune el, foamea reprezinta un semnal al stresului sau al epuizarii.
Mintea noastra este cea care doreste sa manance ceva, cu scopul de a elimina stresul, explica Chingsuk. “Acest meridian devine activ atunci cand mintii tale ii este foame, nu organismului. Ma refer aici in principal la situatiile in care suntem supusi unui factor de stres. Acesta este motivul pentru care anumite persoane mananca foarte mult atunci cand se simt supusi unor factori de stres.”
Asta nu inseamna ca organismul nostru nu are nevoie de hrana. Organismul tau va trimite un semnal de primejdie creierului atunci cand functioneaza la un nivel scazut de combustibil. Asa ca, este foarte important sa raspundem nevoilor corpului nostru.
Cu toate acestea, pentru a ne hrani energia acestui meridian, aspectul alimentatie este important dar, in acelasi timp,depasit. Facem aceasta afirmatie deoarece stresul va afecteaza starea generala de sanatate a organismului dumneavoastra si este important sa gestionati intr-un mod foarte eficient stresul pentru a avea un meridian al stomacului armonios.
Nu numai ca exista o stransa legatura intre acest meridian si stomacul tau, dar, din punct de vedere emotional, acesta regleaza raspunsul fata de factorii de stres. De asemenea, acest meridian se afla intr-o foarte stransa legatura cu cea de a treia chakra, chakra plexului solar, cea care guverneaza forta de viata creatoare. Persoanele al caror meridian functioneaza la capacitate optima tind sa fie foarte activi, se adapteaza foarte rapid mediului in care se afla si depasesc obstacolele vietii mult mai eficient.