Pacatele, cauza tuturor relelor – Din zicerile si scrierile Parintelui Arsenie Boca

1399

Ucenici nu sunt cei care alearga dupa minuni, trairi senzationale sau rezolvari magice ale problemelor, ci cei care urmeaza sfaturile Parintelui. Insusi Parintele spunea ca cea mai mare minune este curatirea si schimbarea vietii, iar pe cei care il cautau, ii sfatuia: “Impliniti-mi dorintele, sfaturile minime, si va schimba Dumnezeu situatiile, problemele voastre…” . Care sunt acese sfaturi? Am incercat sa alcatuiesc o stinteza bazata pe scrieri si marturii, sinteza care debuteaza cu tema pacatului, cauza tuturor relelor.

Pacatele, cauza tuturor relelor

Intre noi si Dumnezeu este zidul pacatelor

Din zicerile si scrierile Parintelui

• Pacatul este o conspiratie a mintii omului cu diavolul, impotriva Legii lui Dumnezeu.

• Diavolul prezinta patimile din om ca placute si usoare.

• Atata vreme cat tinem pacatele nemarturisite, ascunse cu voia, atata vreme  atarna pedeapsa lor asupra noastra, ca o sabie care sta sa cada peste viata  noastra. De indata insa ce marturisim pacatele si vinovatia, primejdia mortii o inlatura Dumnezeu de deasupra noastra.

• Cu obisnuinta de a a pacatui trebuie sa ne luptam noi, uneori, toata viata. Aceasta vreme de amaraciune care ne invata minte sa nu ne mai intoarcem la cele dintai e chiar vremea de intarire a sanatatii noastre sufletesti. Aceasta ne invata cel mai bine calea lui Dumnezeu.

• Pacatul, sau decaderea firii, ne-a facut sa pierdem: pacea cu Dumnezeu, pacea dinlauntrul nostru, pacea cu oamenii si pacea cu toata firea. Ne-am salbaticit in toate partile, cat aproape “sa se teama” si Dumnezeu de noi. Iata de ce si fiarele fug de om.

• Nu Dumnezeu este Cel care nu ne mai iubeste si nu ne mai vede, ci noi suntem cei ce nu-L mai auzim si nu-L mai vedem, caci intre noi si El e zidul pacatului, iar dincolo de zid, noi: o grama de cioburi mereu zdrobindu-ne de zid si in tot mai mare sfaramare aflandu-ne.

• Pacatul este infrangerea morala a sufletului de catre un gand rau. De aceea, toate gandurile trebuiesc spuse inainte de a se intari si de a birui mintea, caci deindata ce sunt spuse, le pierde puterea de a obseda, asupri, stapani mintea.

• Inradacinarea obiceiului pacatuirii duce intocmirea sufleteasca si trupeasca a omului pana la neutinta de a se mai impotrivi, sau chiar pana la a nu vrea sa se impotriveasca.

• Pacatele au urmarile cele mai felurite asupra omului:

1. Pe unii pacatele-i smeresc, ii rusineaza inaintea lui Dumnezeu si-i hotarasc la indreptare.

2. Pe altii, mai inraiti in ele, ii salbaticeste cu totul.

3. Iar pe altii ii imping pana la nebunia fara intoarcere.

• Pacatul este o calcare a legilor vietii; introducerea in viata a unui dezechilibru consimtit de minte. Daca urmeaza mereu asa, mintea slabeste si nu mai poate stavili  dezechilibrul din ce in ce mai mare care invadeaza spatiul vietii cu spectrele sinistre ale mortii pe picioare (Apocalipsa 3,1).

• Pacatosii au un prieten, pe Iisus. Din momentul in care cunosti ca esti pacatos, te-ai schimbat din vrasmasul lui Dumnezeu in prietenul lui Dumnezeu. Cand crezi despre tine ca esti drept, ai inchis toate posibilitatile tale de desavarsire. Cand stii ca esti pacatos, cand esti convins de nedesavarsirea ta, este semn ca Cel desavarsit este langa tine si constiinta ta striga diferenta intre El si tine.

• Nu suntem din maimuta, dar mergem cu pasi repezi spre ea.

• Pacatele se inregistreaza  in codul genetic al fiecaruia.

• Sa nu credeti ca veti intra dupa moarte intru Imparatia in car n-ati trait de pe pamant!

• Sufletul e trimis de Dumnezeu in momentul conceperii si Dumnezeu sigur stie ce va fi cu copilul acela, cu ce capacitati va veni pe lume si ce va fi si ce va face in lume. Numai te trezesti la batranete cu ispasirea pentru copiii pe care nu i-ai lasat sa se nasca sau chiar i-ai avortat.

• Numai cat necaz ii trebuie omului ca sa se mantuiasca da Dumnezeu omului. Este cu dreptate sa tragi scurta (necazul) pentru necredinta. Cand omul isi revizuieste pozitia fata de Dumnezeu, fata de Domnul Iisus Hristos, fata de Biserica, atunci si Dumnezeu va fi cu el. Va fi mai greu de copiii celui ce nu-si revizuieste pozitia fata de Dumnezeu.

Surse:

“Cararea Imparatiei”

“Cuvinte vii”

“Pravila alba. Sfaturi pentru cei casatoriti”

“Parintele Arsenie Boca, mar indrumator de suflete din secolul XX. O sinteza a gandirii Parintelui Arsenie in 800 de capete.”