Dupa 25 de ani de practica pedriatica am observat anumite tipare care-mi ofera o mult mai profunda intelegere a comportamentului copiilor si a starii acestora de sanatate. Iata care sunt cele ZECE lucruri pe care mi-a dori ca fiecare parinte sa le cunoasca:
1. Cresterea si dezvoltarea nu sunt o cursa
In aceste vremuri fiecare dintre noi ne aflam intr-o graba de a ne dezvolta si de a ne maturiza. In aceasta lume mecanizata, post-industrializata, condusa de viteza si eficienta, am uitat ca viata este un proces de parguire. Pentru a obtine roade bune, este nevoie sa hranim radacinile pentru ca acestea sa fie puternice. Acorda o atentie in plus solului care sprijina viata copilului tau: mergi cu el la plimbare, mananca impreuna cu el, joaca-te impreuna cu el, spune-i o poveste despre experienta copilariei tale.
2. Crearea traditiilor de familie incurajeaza radacini puternice si o viata sanatoasa
Dezvoltarea necesita timp si practica. Traditiile de familie sunt sacre pentru ca promoveaza anumite schimburi care consolideaza legaturile de dragoste si intimitatea, acestea fiind fundatia increderii pe care ar trebui sa i-o dezvolti copilului tau. Aceasta este increderea care-l va urmari intreaga lui viata in aceasta lume.
3. Ne dezvoltam pe etape
Exista un ritm si un anumit puls propriu in viata fiecarui copil – uneori rapid si intens, uneori lent si linistit. La fel cum fiecare primavara aduce cu sine un sentiment reinnoit de apreciere pentru viata, fiecare etapa din viata unui copil este un moment de noua descoperire si de mirare. La urma urmei, invatarea nu este un proces doar de acumulare a informatiilor. Acesta este procesul de trasformare a ideilor noastre si uneori, acest lucru implica uitarea vechiului pentru a face loc noului si pentru a vedea cu alti ochi. Unii copii vor face un pas inapoi inainte de a face un salt urias inainte.
Dezvoltarea pe etape inseamna ca nu vom avea o singura oportunitate de a invata ceva. Aceasi oportunitate de a invata o lectie o vom primi din nou si din nou in timp ce vom trece prin anotimpurile vieti noastre. Astfel, apare in interiorul tau, ca parinte, un sentiment de iertare profunda de sine atunci cand alegi sa privesti adolescenta si copilaria in acest fel.
4. Incurajarea nu este acelasi lucru cu indulgenta
Noi nu ne aflam intr-o afacere de a creste printi si printese. Regii nu prea s-ar descurca in societatea in care traim. Studiile au aratat de fapt ca indulgenta slabeste aptitudinile de supravietuire ale copiilor, diminueaza sentimentele de succes si motivatia acestora.
Incurajarea, de cealalta parte, presupune dezvoltarea unei atitudini pline de curaj in copilul tau, nu de a face lucrurile in locul sau. Creaza-i copilului tau un context care-i ca deschide o cale, dar nu incerca sa-l constrangi sa o urmeze. Dragostea neconditionata este fundamentul care-l incurajeaza pe copilul tau sa-si asume riscuri, sa experimenteze si sa esueze fara judecata. Uneori, a fi o prezenta incurajatoare in viata copilului tau presupune sa ramai de cele mai multe ori undeva in fundal, privindu-l si avand incredere in ingeniozitatea lui inascuta.
Exista o anumita libertate naturala in incurajare. In cazul indulgentei, de cealalta parte, aceasta limiteaza libertatea copilului tau si-i distruge rabdarea de a traversa obstacolele atunci cand acestea apar in calea lui.
5. Apasarea butoanelor este o adevarata practica spirituala, iar cei mici sunt profesorii nostri spirituali
Nu ai nevoie de un refugiu spiritual scump pentru a deveni iluminat. Micul tau profesor-intelept este chiar in fata ta, oferindu-ti adevarata intelepciune in mod gratuit!
Copiii ne urmaresc fiecare miscare, iar atunci cand sunt mici, ei ne studiaza incoerentele noastre in incercarea lor de a intelege aceasta lume nebuna. Ceea ce este si mai interesant este ca atunci cand iti vor descoperi inconsistente in comportament, nu vor ezita sa-ti atraga atentia. Atunci cand un copil iti apasa butoanele, aminteste-ti: sunt butoanele tale, nu ale lor. Incearca sa intelegi lectiile pe care cel mic incearca sa ti le predea. Unul dintre cele mai mari secrete ale parintilor din lumea intreaga este reprezentat de dorinta de a ne trasforma prin dragostea pe care i-o purtam copilului nostru. Atunci cand esti dispus sa-ti observi butoanele, iti deschizi constiinta mult mai profund, fapt ce produce o mare trasformare atat tie, cat si copilului tau.
6. Simptomele sunt incercarea organismului de a ne semnala ca ceva trebuie sa se schimbe
Un doctor cu adevarat intelept incearca sa inteleaga ce mesaj ne transmite simptomul, in loc sa-l trateze. Corpul nostru dispune de propria lui inteligenta si totusi atat de multe reclame ale produselor farmaceutice incearca sa ne convinga ca este ceva in neregula cu simptomele.
Cei mici m-au invatat ca simptomele precum febra nu sunt adevarata problema care ar trebui adresata. Oricare ar fi cauza aparitie starilor febrile, aceasta – cauza – este cea care ar trebui tratata, nu febra in sine. Temperatura este modul in care organismul incearca sa ne semnaleze ca ceva este in neregula.
7. Fiti pregatiti!
Aceasta stare poate fi motivata fie de frica, fie de incredere in propriile tale forte. In aceste zile dispun de ceea ce numesc eu “medicamente de pregatire”, mai degraba decat medicamente preventive, astfel incat micile afectiuni ale celor mici sa nu fie privite ca fiind un esec. A fi sanatos nu implica faptul ca nu te vei imbolnavi niciodata. Viata este o calatorie plina de suisuri si coborasuri, iar cel mic se afla intr-o stare de flux continua. Un sistem imunitar rezistent este acela care invata sa se imbolnaveasca si apoi cum sa se insanatoseasca.
In loc sa traim intr-o frica de afectiuni continua, exista modalitati naturale cu ajutorul carora putem sprijini sanatatea celor mici si recuperarea mult mai rapida: o buna nutritie, hidratare, probiotice, odihna si joaca cat cuprinde.
8. Vindecarea are nevoie de timp
Medicamentul alternativ pe care-l practic in aceasta etapa vietii mele este timpul. Ca societate, am devenit dependenti de remediile rapide pentru ca nu mai avem timp sa fim bolnavi. Ca medic, am fost antrenat, precum un pompier, sa sting rapid si eficient situatiile de urgenta.
In situatiile de urgenta, medicamentele puternice sunt absolut necesare, dar de cele mai multe ori afectiunile celor mici nu necesita o medicamentatie prea serioasa.
9. Secretul vietii este detasamentul constient
Viata este un proces constant de detasament. In acelasi fel in care primavara-i face loc verii, la fel si fiecare stadiu de dezvoltare este un proces de detasament. Fiecare etapa prin care trece cel mic este un proces de detasament neincetat. Detasamentul este uneori dificil, dar cel mic are propriul sau ritm in care face asta. Natura favorizeaza diversitatea. Aminsteste-ti sa-i onorezi copilului tau natura sa unica. Cel mai important mod in care cei mici ne invata sa ne detasam este prin modul in care se joaca, prin modul in care renunta la toate inhibitiile atunci cand nu se iau prea mult in serios.
10. Ai incredere in tine! Tu esti expertul
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care parintii ar trebui sa le aibe este increderea in ei insisi. Nicaieri nu te afecteaza mai mult lipsa de incredere decat in etapa in care apare un copil in viata ta. Se presupune ca ar trebui sa stim totul, dar de fapt nu prea stim mare lucru. Cu toate acestea, cei mici m-au invatat ca aceasta lipsa de cunoastere este o oportunitate reala de a-ti deschide sufletul propriei tale intuitii interioare. Din pacate, in zilele noastre suntem aglomerati cu atat de multe informatii inutile, incat acestea interfereaza cu abilitatea de a ne asculta propria noastra intuitie.