Acesta este unul dintre cele mai periculoase obiceiuri pe care le avem, dar si unul dintre cele mai subtile. Asta-l face sa fie atat de periculos. Efectele acestui obicei asupra stimei tale de sine sunt incredibile, fiind unul dintre cele mai rapide modalitati prin care ti-o poti distruge.
Iata ZECE motive pentru care obiceiul de a te compara cu alte persoane este unul dintre cele mai periculoase:
10. Stima de sine scazuta
“Imi doresc sa fi avut mai multi prieteni, asa cum are Andreea”. Atunci cand te compari cu alte persoane, stima ta de sine scade iar tu vei suferi in cel mai scurt timp de un complex de inferioritate. Este posibil sa simti ca nu ai ceva in viata ta, iar acest lucru te face sa te simti inferior fata de o persoana care are. Sa spunem ca ai dreptate gandind in acest fel, dar sa analizam un pic situatia mai in profunzime. Andreea are mai multi prieteni decat tine iar acest lucru te face sa te simti mai putin valoros ca persoana. Suna altfel, nu? Nu o sa stii niciodata daca Andreea gandeste acelasi lucru pe care-l gandesti tu despre ea, sa nutreasca o dorinta de a fi in locul tau. Atunci cand o sa traiesti la nivelul standardelor altor persoane tot timpul vei fi pe minus.
9. Nimeni nu este perfect
Daca nu stiai afli acum: nu o sa poti sa fi niciodata bun la toate deoarece nu ai fost facut sa fi asa, nu asa au evoluat lucrurile. Asa ca, de ce sa te ingreunezi singur cu toate asteptarile nerealiste. Fi liber si bucura-te de imperfectiunile tale. Ai incredere in mine, este mult mai distractiv decat sa fi perfect. Imbratisarea imperfectiunilor este o metoda prin care poti invata din nou cum sa traiesti si sa fii fericit.
8. Comparatiile cauzeaza resentimente
Ti-ai pierdut vreodata un prieten bun sau o prietena buna pentru ca ai adunat in mintea ta gelozie si resentiment fata de calitatile lui, care in comparatie cu ale tale erau mul mai multe? Aceste sentimente sunt cauza multor probleme in relatiile cu cei din jurul nostru. Cu toate acestea, jelozia si resentimentele nu sunt cauzele problemei, radacina problemei se afla in obiceiul de a ne compara cu cei din jurul nostru. In loc sa construim poduri construim ziduri in relatia cu ceilalti.
7. Acest obicei iti fura pasiunea pentru viata
Comparatiile ne fac sa vedem viata prin ochii altor persoane. Este posibil sa fi un scriitor extraordinar de talentat dar iti vei dori sa practici dansuri salsa pentru ca alti prieteni de-ai tai o fac. Ne comparam slabiciunile cu aspectele puternice ale prsonalitatii altor persoane si astfel ajungem in lumea problemelor. Nu putem sa ne dam seama de visul nostru atata timp cat lucram pentru a construi visul altor persoane.
6. Cauza a depresiei
Probabil ai auzit ca acest obicei de a te compara cu ceilalti te poate impinge catre implinirea scopurilor si iti poate oferi motivatie si putere. Aceste aspecte nu sunt adevarate deoarece comparatia cauzeaza mai mult rau decat bine. O minte depresiva vede toate persoanele din jurul ei ca fiind fiinte perfecte, iar prin comparatie, tu nu te vei putea niciodata masura cu aceste fiinte. Exista doar o simpla teorie in mintea unei persoane care traieste in lumea comparatiilor: ei sunt tot timpul mai buni, eu sunt tot timpul rau. Astfel te indrepti catre o depresie care iti cauzeaza agonie si durere.
5. Ne face sa fim nesiguri
Se pare ca multi dintre cei care au acest obicei cred ca vor simti mai multa siguranta interioara. Comparatia ne conduce cu pasi repezi catre crizele de identitate si de distinctie. Poti schimba aceasta atitudine incercand sa nu mai te tratezi in acest mod pe tine insuti.
4. Ne face nefericiti
“Nu vreau sa fiu bogat, nu vreau sa am parte de succes, vreau doar sa fiu fericit”. Este foarte adevarat faptul ca fericirea este cel mai important aspect al vietii noastre. Comparatiile ne afecteaza fericirea foarte mult. Din pacate fericirea multor persoane depinde de nefericirea altor persoane.
3. Ne degradeaza relatia cu noi insine
Atunci cand traim visul altor persoane, asteptand sa avem capacitatea de a emula ceea ce au facut alte persoane este un alt mod prin care credem in puterea comparatiei, ca si cand detinem aceleasi calitati. Incearca sa privesti lumea din diverse punte de vedere si adapteaza-te la cel care ti se potriveste, tie, adica naturii tale. Doar tu ai autoritatea de a te face fericit si de a face ca relatia cu tine insuti sa fie una fericita.
2. Ne opreste din drumul nostru
Ne straduim sa facem ceva si depunem toate resursele in atingerea scopurile, dar de cele mai multe ori avem tendinta sa ne masuram limitele cu cele ale celor din jurul nostru. Astfel deviem de la traseul propus, regretand acest lucru ceva timp mai tarziu.
1. Personalitatea incepe acolo unde se termina comparatiile
Actiunea de a te compara cu alte persoane te rapeste de individualitate. Incepi sa privesti lumea prin ochii altor persoane, in consecinta te pierzi pe tine insuti. Nu este nimeni ca tine, esti o persoana unica. Fii tu insuti, fii tu!