Inceteaza sa mai fii dur cu tine insuti! Iata cum poti sa faci asta pas cu pas!

2486

Mult prea multi oameni sunt foarte duri cu ei insisi. Ei simt in mod constant ca ar trebui sa faca mai mult si sa realizeze mai mult. In plus, se tem ca nu sunt suficient de buni. Acest lucru poate determina ca acesti oameni sa fie insotiti in mod constant de sentimente de auto-nemultumire. De exemplu, s-ar putea sa nu doreasca sa contribuie la o conversatie, deoarece ei simt ca nu sunt suficient de interesanti pentru a se alatura sau simt indoiala de sine atunci cand sunt laudati de altii.

Exista o multime de motive pozitive pentru care oamenii sunt dificili cu ei insisi: unii oameni au o dorinta puternica de auto-imbuntatire si cred ca a fi duri cu ei insisi este cel mai bun mod de a realiza asta.

Cu toate acestea, nemultumirea fata de tine insuti nu te va incuraja sa mergi inainte si sa realizezi mai multe. In realitate,  aceasta strategie iti va face viata dificila si va aduce in viata ta multe obstacole inutile si dificile. Acest lucru se datoreaza faptului ca, daca esti in mod constant dur cu tine insuti, nu te vei simti fericit atunci cand reusesti, deoarece esti foarte obisnuit sa fii nemultumit. Auto-indoiala, de asemenea, te poate impiedica sa te conectezi cu ceilalti si ai putea crede ca nu esti suficient de bun pentru a iesi din casa cu scopul de a cunoaste oameni noi. Acest lucru poate cauza anxietate si depresie.

O viata traita in spiritul indoielii de sine poate provoca o multime de stres si foarte rar iti aduce un anume beneficiu. Daca te-ai saturat sa te tot simti nemultumit de anumite aspecte ale tale, acestia sunt patru pasi care te vor ajuta sa nu mai fi atat de dur cu tine insuti:

#1. Constientizeaza-ti gandurile negative

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa constientizezi faptul ca ai ganduri negative. Poate ca ai ganduri negative in fiecare zi sau poate chiar la fiecare ora. Da-ti seama ca gandurile negative fac parte din viata ta si daca vrei sa scapi de ele trebuie sa fii constient de ele atunci cand le ai.

S-ar putea dovedi extrem de util sa notezi gandurile negative, astfel incat sa poti vedea daca exista unele tipare repetitive. Incepe un jurnal de gandire si scrie fiecare gand negativ pe care-l ai.  Acest lucru te va ajuta sa intelegi ca aceste ganduri fac parte din viata ta in prezent, dar ca situatie nu trebuie sa ramana asa.

Dupa cateva saptamani in care ti-ai notat gandurile negative, fa-ti mai mult timp si analizeaza-le. Ai putea sa observi ca acestea au legatura mai mult cu scoala sau cu aspectul carierei sau este posibil sa gandesti totul in alb si negru. Aceasta practica te va ajuta sa intelegi de unde provin aceste ganduri negative.