In cazul in care de fiecare data cand pregatesti iaurt sau branza de vaci de casa ai obiceiul de a arunca zerul ramas, cu siguranta urmatoarele beneficii uimitoare ale acestuia te vor face sa te razgandesti.
Zerul este foarte cunoscut inca din timpurile Greciei Antice. Afrodita obisnuia sa se scalde in bai cu zer, iar Hiporate, parintele medicinei moderne, il recomanda ca fiind un tratament eficient in lupta impotriva tuberculozei, hepatitei si unui numar mare de afectiuni ale pielii.
Italienii au un proverb care s-a pastrat inca din secolul XVI: „Daca toata lumea ar fi hranita cu zer, doctorii ar da faliment“.
Foarte multi dintre noi suntem cei care ne amintim momentele petrecute in bucataria bunicii, cand erau pregatite cu multa atentie preparate din branza si cand aceasta ne spunea efectele miraculoase ale zerului. Batranii cunosteau efectele miraculoase ale zerului, asa ca acesta era foarte rar arunat. Cu toate acest ea, odata cu aparitia medicamentelor, foarte multi dintre noi am inceput sa trecem cu vederea aceste remedii cu mult superioare fata de marea majoritate a medicamentelor moderne.
Un asemenea exemplu este batranul Thomas Parr, un taran modest din Anglia. Thomas este dovada care ne demonstreaza minunile pe care aceasta bautura le poate face pentru sanatatea organismului uman. Thomas Parr a trait 152 de ani si era cunoscut pentru rutina sa de zi cu zi care includea consumul de zer.
Zerul – Valorile nutritive si proprietatile sale de vindecare
Zerul poate fi consumat de catre oricine, de la cei mici, pana la persoanele mai in varsta. In ceea ce priveste continutul sau, zerul este similar cu laptele matern, de aceea este foarte sanatos si pentru cei mici.
In forma sa naturala zerul contine aproximativ 1% proteine si mai mult de 93% apa. Zerul este foarte bogat in potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, fier, zinc, cupru, cobalt, mangan, molibden, vitamine, aminoacizi si enzime puternice.
100 de grame de zer contin doar 26 de calorii, asa ca este deosebit de bun si de eficient in cazul in care incercati sa scapati de kilogramele in plus.