Afla-ti IQ-ul de iertare foarte simplu – Quiz

1254

Nu este usor sa ierti, in special atunci cand te simti desconsiderat sau nedreptatit, dar stim ca incapacitatea de a ierta ne face sa ingropam in interiorul nostru mormane intregi de amaraciune si negativitate. Pentru unii dintre noi, acordarea iertarii pentru actiunile si alegerile din trecut se dovedeste a fi o adevarata provocare. Este important sa intelegem faptul ca iertarea este o alegere si aceasta reflecta o decizie personala, constienta. Prin pas este reprezentat de identificarea elementelor principale ale iertarii, deoarece acestea ne pot oferi o fundatie asupra careia ne putem concentra si prin care putem descoperi zonele care au nevoie de cea mai mare atentie, cu scopul de a stimula IQ-ul de iertare.

Apreciaza urmatoarele 10 intrebari, de la 1 la 10 pentru a afla Iq-ul tau de iertare, 1 reprezentand dezacord total, iar 10 total de acord.

Dezacord total 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Total de acord

1. ………. Nu voi ierta pe cineva, daca acestora nu le pare rau si daca nu recunosc ceea ce au facut.

2. ………. Cei care au gresit sau care m-au nedreptatit, dar care nu-si asuma responsabilitatea pentru faptele lor, nu merita sa fie iertati.

3. ………. Mi se pare ca lipsa capacitatii mele de a ierta ma face sa ma simt blocat mental cu privire la ceea ce s-a intamplat in trecut.

4. ………. Nu pot ierta pentru ca nu vreau sa scuz comportamentul gresit al acestora.

5. ……….  Dificultatea de a ierta face sa-mi fie dificil sa am incredere in ceilalti.

6. ………. Imi este dificil sa iert, pentru ca iertarea presupune trecerea cu vederea si eliberarea de responsabilitate a persoanei care m-a ranit.

7. ………. Iertarea este ceva ce simti, nu ceva ce faci. Aceasta nu este o abilitate pe care poti sa ti-o dezvolti.

8. ………. Din moment ce nu mai pot face nimic acum, am tendinta de a ma interioriza si de a nu-mi impartasi durerea cu ceilalti.

9. ………. Daca as ierta, asta inseamna ca voi fi vulnerabil din nou, asa ca este nevoie sa ma protejez.

10. ………. Nu ma pot ierta pentru greselile din trecut, alegeri si esecuri.

Scor total: ………. Cu cat este mai mic scorul, cu atat mai mare este IQ-ul de iertare.

15 sau mai putin – Esti un maestru al iertarii. Felicitari!

16 – 29 – O competenta dezvoltata de a ierta. Oferi darul iertarii si in general iti pastrezi o atitudine pozitiva.

30 – 49  – O competenta moderata de a ierta. Este nevoie sa lucrezi cu tine un pic pentru a reduce negativitatea interioara si pentru a te elibera de resentimentele din trecut.

50 – 69 – Competenta de iertare moderat alterata. Dificultatea de a ierta iti limiteaza capacitatea de ramane pozitiv si de a trai pe deplin in prezent.

70 – 84 – Competenta de iertare alterata. Este necesar sa lucrezi ceva mai mult cu tine insuti pentru a descoperi darul iertarii.

85 – 100 – Zona de pericol. Lipsa iertarii iti poate afecta sanatatea mentala. Nu te descuraja, dar cauta ajutorul unui terapeut.