Cele NOUA tipuri de relatii toxice evitate complet de oamenii cu adevarat puternici

1990
5. Relatiile in care trecutul este folosit pentru a justifica dreptatea din prezent

Atunci cand o persoana din viata ta continua sa te invinovateasca pentru greselile din trecut, atunci relatia in care esti implicat este una toxica. In cazul in care ambele parti aplica aceasta strategie, relatie devine dominata de o lupta fara speranta pentru a vedea cine a gresit mai mult in decursul anilor si pentru a vedea cine datoreaza mai multe scuze celuilalt.

Atunci cand te folosesti de greselile unei alte persoane din trecut pentru a-ti justifica propria neprihanire din prezent, aceasta este o situatie in care ambele parti se afla in pierdere. Nu numai ca respingi problema actuala, dar sapi in acelasi timp dupa vinovatia si amaraciunea din trecut cu scopul de a o manipula pe celalta persoana pentru a se simti rau in momentul prezent.

Daca aceasta dinamica va avea loc indeajuns de mult, ambele persoane isi vor petrece cea mai mare parte din energia lor incercand sa dovedeasca care are cel mai mic grad de vinovatie, in loc sa incerce sa rezolva problema actuala.

Trebuie sa recunosti ca prin alegerea de a fi implicat intr-o relatie cu o alta persoana, alegi sa o accepti cu toate grelelile anterioare ale acesteia. Daca nu accepti acele greseli, in cele din urma, nu o accepti pe persoana respectiva.

6. Relatiile bazate pe minciuni zilnice

Increderea reprezinta fundatia unei relatii sanatoase, iar atunci cand aceasta este distrusa este nevoie de timp si de dispozitia ambelor parti pentru a o reconstrui si pentru a o vindeca. In cazul in care iti ascunzi urmele in orice fel, este doar o chestiune de timp pana cand acestea vor fi descoperite si pana cand increderea in relatie respectiva va fi distrusa.

Aminteste-ti, un adversar cinstit este intotdeauna mai bun decat un prieten sau un iubit mincinos. Acorda atentie mult mai putina asupra vorbelor oamenilor si mult mai multa asupra actiunilor acestora. Actiunile lor iti vor arata adevarul pe termen lung.

In cazul in care prinzi pe cineva cu minciuna, nu tine in tine, vorbeste-i. Anumite persoane te vor minti in mod repetat intr-un efort vicios de te face sa le repeti minciunile iar si iar pana in momentul in care acestea devin realitate. Nu lua parte de prostiile lor. Nu lasa minciunile lor sa intre in realitatea ta. Nu-ti fie frica sa te lupti pentru adevar. Iertarea si impacarea pot avea lor doar dupa ce adevarul a iesit la suprafata.

7. Relatiile in care lipseste iertarea si dorinta de a reconstrui increderea

Neintelegerea faptului ca increderea poate fi reconstruita poate duce la un viitor sumbru.

Atunci cand increderea este distrusa, fenomen ce apare in aproape orice relatie de lunga durata, este esential sa intelegi ca poate fi reconstruita, cu conditia ca ambele persoane sa fie dispusa sa lucreze la dezvoltarea relatiei.

De fapt, in acele momente dificile ale relatiei, exista o oportunitate de a elimina multe dintre tiparele daunatoare care nu va mai servesc. Procesul nu este unul foarte usor, iar impulsul initial va fi acela de a pleca, in special in cazul in care crezi ca increderea nu mai poate fi reconstruita. Cu toate acestea, in cazul in care intelegi ca intr-o relatia nivelurile de incredere fluctueaza, vei gasi puterea interioara de a ramane implicat in acea relatie si de a face tot ceea ce poti pentru a va dezvolta impreuna.

8. Relatiile in care agresiunea pasiva domina comunicarea

Comportamentul pasiv agresiv poate lua mai multe forme, dar poate fi in general descris ca fiind o forma de agresiune non-verbala, care se manifesta prin comportament negativ. In loc ca cineva sa-si exprime sentimentele in mod deschis, cineva face gesturi subtile, indreptate catre tine. In loc sa spuna in mod deschis ce o deranjeaza cu adevarat, o persoana va gasi mici si meschine modalitati de a o enerva pe celalta persoana pana in momentul in care aceasta ii acorda atentia necesara sau pana cand se enerveaza.

Aceasta situatie are loc adesea in relatiile toxice. Arata ca, de fapt, voi doi nu sunteti confortabili indeajuns sa comunicati in mod deschis unul cu celalalt. O persoana nu are niciun motiv pentru a fi pasiv-agresiva intr-o relatie daca se simte sigura si confortabila sa-si exprime grijile si nesigurantele intr-o relatie. O persoana nu va simti nevoia sa se ascunda in spatele agresiunii pasive in cazul in care ei simt ca nu vor fi judecati si criticati pentru ceea ce gandesc.

In cadrul relatiilor sanatoase, sentimentele si dorintele sunt impartasite in mod deschis.

9. Relatiile guvernate de santaj emotional

Santajul emotional are loc atunci cand cineva aplica o sanctiune emotionala impotriva ta atunci cand nu faci ceea ce isi doresc. In acest caz, tu iti schimbi comportamentul, impotriva vointei tale, ca urmare a santajului emotional. Cu alte cuvinte, in absenta santajului emotional, tu ai actiona diferit, dar te temi de pedeapsa si alegi sa accepti situatia. Acesta este un comportament extrem de toxic.

Solutia, la fel ca si in cazul comportamentului pasiv agresiv este reprezentata de o mai buna comnunicare. Niciodata nu are trebui sa existe o pedeapsa, doar o comunicare sincera intre doua persoane.  Este foarte important intr-o relatie sa se stie ca gandurile negative si sentimentele comunicate nu vor avea repercursiuni. Altfel, oamenii isi vor suprima gandurile lor adevarate si sentimentele, fapt ce va duce la neincredere si manipulare.

Aminteste-ti, este in regula sa te superi pe cineva de care iti pasa sau sa nu-ti placa ceva la persoana respectiva.