Schinduful – Cele SASE motive pentru care acest leac miraculos ar trebui sa existe in bucataria ta

1982

Schinduful (trigonella foenum-graecum), denumit si fanul grecesc, este o planta medicinala traditionala folosita in tratarea bolilor precum diabetul, lactatia insuficienta, afectiunile respiratorii, rani, inflamatii, afectiuni gastrointestinale, expunere la metale grele, dureri, frisoane si chiar cancer. La tara, aceasta panta este cunoscuta si sub denumirea de  molotru, schindut sau sfardig.

Aceasta planta este folosita ca remediu naturist (frunze uscate sau verzi), condiment (semintele) si leguma (frunze verzi, lastari, si germeni). Sotolonul este substanta responsabila pentru mirosul dulce specific fanului grecesc. Acesta contine alcaloizi (in principal trigonelina), proteine bogate in lizina (Lizina este un aminoacid esential cresterii si mentinerii echilibrului de azot din corp) si L-triptofan. Saponinele steroidale din fanul grecesc sunt considerate inhibitori ai absorbtiei si sintezei colesterolului. Testele au aratat ca fanul grecesc scade nivelul total de colesterol si trigliceride din sange, dar nu scade colesterolul HDL (colesterolul “bun”). Cantitatea tipica de consum pentru a diminua colesterolul din sange este de 5-30 de grame la fiecare masa sau 15-90 de grame la 3 mese. Ca si tinctura, 3-4 mililitri pot fi folositi de pana la 3 ori pe zi. Din cauza posibilitatii sale de stimulare uterina, care poate cauza nasteri nereusite, acesta nu ar trebui folosit in timpul sarcinii.

Semintele in forma de cub, cu o culoare galbena spre cea a chihlimbarului, sunt des intalnite in bucatariile subcontinentului indian, folosite atat intregi cat si macinate in prepararea muraturilor, mancarurilor cu legume, felurilor de mancare cu specific indian numite “daals”, si amestecurilor de mirodenii precum “Panch phoron” si praful de sambar. Acestea sunt, de obicei, prajite pentru a le imbunatati aroma si a le diminua gustul amar.

Fanul grecesc se gaseste in aceeasi familie ca si mazarea, si a fost evaluata de catre Administratia SUA pentru Controlul Alimentelor si Medicamentelor (FDA) ca fiind, in general, sigur de folosit.

Fanul grecesc este bogat in fier si selenium si este o sursa bogata de fibra vascoasa (27% din compozitie) si proteine (25%). Aceasta planta medicinala contine cantitati substantiale de colina si vitamina A, precum si biotina, inozitol, lecitina, si vitaminele B1, C si D. Fanul grecesc ofera, de asemenea, o cantitate considerabila de amino acizii: arginina, histidina, leucina si lizina.

Iata care sunt cele SASE motive pentru care acest leac miraculos ar trebui sa existe in bucataria ta:

1. Glicemia

Cercetatorii de la Universitatea Nationala din Singapore, Universitatea McMaster din Canada, si Harvard constata ca dozele medii si mari (minim 5 grame pe zi) de praf din seminte de fan grecesc sunt asociate cu scaderi semnificative de glucoza in sangele diabeticilor.

“Evaluarea noastra si verificarile sistematice arata ca semintele de fan grecesc contribuie la un control al glicemiei imbunatatit la persoanele cu diabet zaharat, cu o potenta a efectului similara cu un stil de viata sanatos sau cu cea a altor tratamente farmaceutice pe langa tratamentul standard.” „Prin urmare, fanul grecesc ar putea fi o optiune complementara promitatoare pentru controlul clinic al diabetului”, sustin acestia in recunoscut publicatie Revista Americana de Nutritie.

Studiile au aratat un posibil rol al compusilor din fanul grecesc care inhiba digestia si absorbtia glucozei prin intestin, existand, de asemenea, o posibilitate ca un derivat dintr-un amino acid numit 4-hidroxiisoleucina sa stimuleze insulina in relatie cu glucoza.

Fanul grecesc trebuie standardizat si testat pentru a i se determina compozitia si poate fi administrat sub forma de capsule cu o doza recomandata de cel putin 5 grame zilnic.

Rezultatele din testele clinice sustin efectele benefice ale semintelor de fan grecesc asupra controlului glicemiei la persoanele cu diabet. Fanul grecesc schimba semnificativ comportamentul glucozei din sange.

In plus, cercetatorii francezi au aratat ca fanul grecesc stimuleaza secretia pancreatica, fapt util in imbunatatirea conditiei celor care sufera de diabet in stare severa. Un studiu din Jurnalul European al Nutritiei Clinice a aratat ca fanul grecesc a micsorat nivelul de glucoza si de serum lipid din sange la diabetul de tipul 1. Un studiu din trecut, aparut in aceeasi publicatie, a aratat rezultate similare la diabeticii non-dependenti de insulina. Experimentele au aratat o scadere cu 54% a glucozei urinare, impreuna cu scaderea nivelului de colesterol si glucozei din sange atunci cand praful din seminte de fan grecesc a fost inclus in dieta participantilor diabetici. Alte studii au confirmat actiunea hipoglicemica a fanului grecesc, cat si rolul lui in scaderea colesterolului, datorita cantitatii mari de fibre, celuloza si lignina prezente in portiunea degresata a semintelor. Continutul bogat de saponina steroidala, incluzand diosgenina, a avut, de asemenea, un rol in scaderea colesterolului.

2. Lactatia

Semintele de fan grecesc sunt lactogene, insemnand ca stimuleaza lactatia. Acestea sunt de obicei folosite pentru a imbunatati cantitatea de lapte la mame. Studiile au aratat ca sunt un stimulent puternic al productiei de lapte matern si utilizarea acestora au fost asociata cu cresteri in productia de lapte matern.

Cand vine vorba de stimularea lactatiei, fanul grecesc este in aceeasi categorie ca si armurariul, anasonul, semintele de fenicul si nalbele. Doza obisnuita de fan grecesc este de 1-4 capsule (580-610 mg) de 3-4 ori pe zi, desi, ca in cazul majoritatii remediilor pe baza de plante medicinale, nu exista o doza standardizata. O cantitate mai mare ar putea fi necesara pentru mamele care vor sa le revina lactatia sau pentru mamele adoptive. In mod alternativ, se poate lua ca o cana de ceai filtrat, de trei ori pe zi (1/4 de lingurita de seminte inmuiate in 240 de mililitri de apa timp de 10 minute).

Fanul grecesc sporeste rezerva de lapte in 24-72 de ore. Nu este recomandat a se folosi in timpul sarcinii, datorita efectului de stimulent uterin.

3. Cancerul

Cancerul apare ca rezultat al unui set vast de intamplari. Urmarind oprirea inmultirii sau inducerea programata a mortii la o populatie de celule (apoptoza) care se inmulteste este un scop important in terapia contra cancerului, si din ce in ce mai multe plante medicinale sunt recunoscute pentru potentialul lor de a stimula moartea celulara, avand o eficienta asemanatoare multor medicamente chimice.

Proliferarea cancerului este reglata de mai multe procese celulare si imunologice. Fanul grecesc inhiba proliferarea cancerului prin sporirea activitatii sistemului imunitar, calmeaza inflamatiile acute, si induce retragerea cancerului.

In publicatia Integrative Cancer Therapy, ne este prezentat un studiu in cadrul caruia a fost descoperita modul prin care fanul grecesc, impreuna cu alte extracte medicinale, au redus numarul, rata de aparitie, si multiplicarea tumorilor, lucru confirmat de studiile de patologie care au aratat regresia tumorala.

Rezultatele studiului au confirmat ca extractul de fan grecesc nu face doar sa limiteze rata de inmultire a cancerului prin inhibarea proceselor de dezvoltare a acestuia, ci induce si moartea celulelor canceroase, fapt care duce la reducerea aparitiei tumorilor si la micsorarea celor deja existente.

Multe experimente pe animale au aratat ca fanul grecesc inhiba productia de celule canceroase ale ficatului. In China, fanul grecesc este utilizat ca un instrument indispensabil in tratamentul cancerului cervical.

4. Reducerea toxicitatii aluminiului

In publicatia Nutrition Research and Practice, cercetatorii au publicat rezultate care demonstreaza ca o dieta imbogatita cu seminte de fan grecesc poate oferi protectia impotriva toxicitatii aluminiului pentru rinichi, oase si creier, in acelasi timp.

Cercetatorii au concluzionat ca semintele de fan grecesc pot fi folosite in mod activ ca un nutrient pentru a atenua efectele secundare ale indigestiei cauzate de aluminiu, in special pentru peroanele care sunt mai susceptibile dezvoltarii unei sensibilitati la aluminiu.

Efectele farmacologice multiple cunoscute ale fanului grecesc, precum cele de antidiabetic, antioxidant, antineoplazic, anti-inflamator, antiulcerogenic, antipiretic, antitumoral si imunomodulator, ofera un sprijin in cadrul procesului de detoxifiere. Flavonoidele polifenoice, saponidele steroidiene si elementele lactogene sunt considerate ca fiind componentele active ce se afla in spatele proprietatilor semintelor de fan grecesc .

5. Tusea si problemele respiratorii

Fanul grecesc sporeste productia de mucus, fapt ce ajuta la eliminarea alergenilor si toxinelor din sistemul respirator. Fanul grecesc actioneaza ca un expectorant si antispasmodic, fluidizand secretiile si ajuta la oprirea tusei cronice. Anumite studii au aratat ca fanul grecesc faciliteaza transpiratia, ajutand la scaderea temperaturii, o proprietate care a fost comparata de unele institutii cu aceea a chininei. Acesta este de multe ori inclus in prescriptii pentru vindecarea plamanilor, ce trateaza emfizemul si congestia pulmonara, precum si alergiile, bronsita, febra, guturaiul si infectiile tractului respirator.

6. Digestia

Fanul grecesc ajuta, de asemenea, la productia de fluide digestive care faciliteaza digestia si asimilarea substantelor nutritive. Fanul grecesc este recomandat chiar si in timpul perioadei de convalescenta si in cazuri de anoxerie, pentru a ajuta la luarea in greutate. Fanul grecesc are de oferit proprietati anti-inflamatorii care ajuta la tratarea tesuturilor inflamate, fapt confirmat de oamenii de stiinta belgieni. De fapt, aceste proprietati vindecatoare s-au dovedit utile in tratarea problemelor de stomac precum dispepsia, ulcerul gastric si gastrita. Fanul grecesc are si rol usor laxativ facilitand reducerea constipatiei.

In general, fanul grecesc duce la o imbunatatire a starii de sanatate in ansamblu, ajuta la luarea in greutate, ajuta la utilizarea mai eficienta a proteinelor, reduce secretia fosforoasa si mareste numarul de celule rosii. Este o planta foarte utila pentru orice bucatarie sau dulap de medicamente.