STUDIU: efectul pe care-l are cuptorul cu microunde asupra alimentelor

1813

cuptor cu microunde

Pana nu de mult  oamenii preparau alimentele la cuptorul traditional. Apa era fiarta pe plita de la soba cu lemne. Puiul era pregatit la cuptor. Legumele erau fierte sau trase la tigaie. Mancarea era sanatoasa, proaspata si plina de nutrienti. Apoi, stiinta moderna a inventat un cuptor ce a facut posibila incalzirea si prepararea alimentelor in mai putin de cateva minute. Aceasta inventie a fost denumita “cuptorul cu microunde”.

Industria a sustinut ca aceasta inventie, cuptorul cu microunde, protejeaza  continutul de nutrienti al alimentelor. Cu toate acestea, textura alimentelor preparate cu ajutorul cuptorului cu microunde era intr-un anumit fel diferita, la fel si aroma acestora. Adesea, textura alimentele reincalzite sau preparate la cuptorul cu microunde devine cauciucoasa si le lipseste aroma savuroasa pe care o au alimentele preparate in modul obisnuit.

Cu toate acestea, oamenii au fost atraside confortul, viteza si de simplitatea incalzirii si prepararii alimentelor. Stiinta, sustinuta in acelasi timp de industria alimentara, a continuat sa pretinda beneficiile, sau mai bine zis lipsa efectelor negative asupra organismului, pe care acest tip de cuptor le ofera sanatatii organismului nostru. Recent, date din surse de incredere  pun sub semnul intrebarii efectele pe care acest tip de cuptor le are asupra sanatatii organismului.

Inseamna oare ca o masa ocazionala gatita la microunde poate fi daunatoare pentru sanatatea organismului? Putin probabil. Dar situatia se schimba radical atunci cand vorbim despre o dieta constanta care contine alimente gatite la o temperatura atat de mare. Se schimba oare in vreun anumit fel compusii alimentelor precum aminoacizii, acizii grasi, vitaminele sau fitonutrientii? Cititi mai departe pentru a vedea ceea ce spune literatura de specialitate despre hrana produsa in conditiile agriculturii moderne, despre prelucrarea produselor alimentare, despre gatitul la cuptuorul cu microunde si lipsa alimentelor proaspete, naturale, nefierte, organice, din alimentatia noastra.

Trei studii recente din domeniul istoriei compoziei alimentelor au scos la iveala rezultate care fac lumina in acest caz. Folosirea cuptorului cu microunde produce scaderi drastice, intre 5-40% in cazul unora dintre produsele proaspete, iar un alt studiu a constatat o scadere similara in sursele noastre de proteine.

In anul 1999, un studiu de origine scandinava a constatat o reducere semnificativa vitaminelor din sparanghelul gatit la cuptorul cu microunde.

In cadrul unui alt studiu s-a constatat ca 60 de secunde de incalzire la cuptorul cu microunde au avut proprietatea de a-i inactiva usturoiului allicina, principalul ingredient din usturoi care lupta impotriva cancerului.

Un alt studiu, acesta fiind publicat in luna noiembrie a anului 2003 in paginile revistei de Stiinte de Alimentatie si Agricultura a constatat ca broccoliul gatit cu ajutorul cuptorului cu microunde a pierdut pana la 97% din proprietatile sale antioxidante. De dragul comparatiilor, broccoli tras la tigaie a pierdut 11% din proprietatile sale antioxidante si chiar mai putin. De asemenea, a fost constata o reducere a compusilor fenolici si a compusilor glucozinolati, cu toate ca nivelurile de minerale au ramas intacte.

Un alt studiu de origine australiana a scos la iveala faptul ca prepararea in acest mod a alimentelor determina un grad mult mai mare de degradare a proteinor in comparatie cu modul traditional de gatire.

De asemenea, un lucru de luat aminte pentru femeile insarcinate este faptul ca laptele de san, in cazul in care este incalzit la microunde, ii sunt distrusi aproape complet agentii de combatere a afectiunilor pe care acesta ii contine. In anul 1992, Quan a descoperit ca incalzirea laptelui matern la cuptorul cu microunde face ca acesta sa-si piarda activitatea lizozim si a anticorpilor si , de asemenea, a fost stimulata dezvoltarea bateriilor cu potential patogen.

Este inutil sa va spunem ca noi nu sustinem incalzirea alimentelor cu ajutorul cuptorului cu microunde, desi incalzirea ocazionala nu poate reprezenta o problema pentru starea dumneavoastra de sanatate. De asemenea, incalzirea alimentelor grase care se afla in recipiente de plastic stimuleaza eliberarea de dioxine (compusi cancerigeni) si a altor toxine cunoscute ca fiind cauze ale producerii cancerului. Alimentele cel mai adesea incalzite la cuptorul cu microunde sunt pizza, chipsurile si floricelele de porumb. Chimicalele eliberate in urma incalzirii acestor alimente includ polietilena terftalat, benzen, toluen si xilen.

In plus, cuptorul cu microunde genereaza productia de noi compusi pe care nu-i regasim in structura organismului uman sau in natura, acestia fiind denumiti compusi radiolitici. Stiinta nu cunoaste inca efectele pe care acesti compusi le au asupra organismului tau, dar cu siguranta nu-ti promoveaza starea de sanatate.

Consumul fructelor, legumelor, semintelor, ierburilor si condimentelor in starea lor naturala ramane in continuare fundatia pentru o sanatate de fier.

Sursa: wesupportorganic.com