Starea de spirit a tatalui are un efect urias asupra dezvoltarii copilului!

1486

Sute de studii au solidificat faptul ca dragostea tatalui este la fel de importanta pentru dezvoltarea copilului ca si dragostea pe care o primeste din partea mamei lui si uneori, chiar mai mult… Cercetarile stiintifice au confirmat in mod clar faptul ca iubirea – sau respingerea – mamei sau tatalui afecteaza in mod grav comportamentul copiilor, stima de sine, stabilitatea emotionala si sanatatea mintala.

Potrivit lui Ronald P. Rohner, director al Centrului pentru Studiul de Acceptare Parentala de la Universitatea din Connecticut, in unele cazuri, retragerea iubirii tatalui, acceptarea si prezenta, pare sa joace un rol mult mai important in dezvoltarea personalitatii copiilor si in ajustarea psihologica, in ceea ce priveste comportamentul delicvent si in cazul abuzului de substante. Si, de asemenea, reciproca este la fel de adevarata. Prezenta iubirii unui tata sporeste sentimentul copiilor de bine si le imbunatateste sanatatea lor emotionala si fizica. Dar, acest lucru este deja cunoscut. Majoritatea oamenilor recunosc si constientizeaza impactul pe care-l are un tata asupra copiilor sai.

Starea mentala a tatalui afecteaza in mod direct copilul

Oamenii de stiinta de la Michigan State University (USM) au efectuat un studiu si concluziile lor nu numai ca subliniaza importanta rolului unui tata in viata copiilor sai, dar a dovedit si ca starea mentala si dispozitia emotionala au un efect pe termen lung si pe termen scurt asupra copiilor sai.

In cadrul studiului, oamenii de stiinta de la USM au colectat date de la aproximativ 730 de familii. Cercetatorii si-au indreptat atentia catre descoperirea efectelor stresului parintilor asupra sanatatii mentale a copiilor. Acestia au descoperit ca sanatatea mintala si nivelurile de stres ale parintilor au afectat in mod grav modul in care acestia interactioneaza cu copii lor si ulterior, dezvoltarea acestora.

Una dintre cele mai surprinzatoare constatari ce reies din acest studiu este aceea ca sanatatea mintala a unui tata are implicatii de lunga durata care se coreleaza in mod direct la diferentele in ceea ce priveste aptitudinile sociale ale copiilor. De fapt, depresia unui tata cat inca cel mic se afla in dezvoltare are un efect mai mare asupra acestuia in ceea ce priveste aptitudinile sociale decat o are depresia sau anxietatea mamei.

Studiul a evidentiat, de asemenea, faptul ca nivelurile de stres legate de parinti au un efect deosebit de daunator asupra dezvoltarii cognitive si de limbaj a  copiilor atunci cand acestia au varsta de doi pana la trei ani de zile, chiar si atunci cand exista influenta pozitiva a mamei.

Aceste descoperiri empirice, bazate pe dovezi sunt un memento dureros ca fiecare tata are responsabilitatea de a avea gija de bunastarea psihologica a sa, cu scopul de a hrani si promova bunastarea copiilor sai.

Un lucru pozitiv si inaltator care reiese din acest studiu este acela ca acum exista dovezi solide care sa confirme faptul ca tatii joaca un rol la fel de important in ceea ce priveste cresterea copiilor si ca o familie alcatuita, din doi parinti, dintr-o mama si dintr-un tata este un aspect crucial pentru cei mici pentru ca acestia sa se dezvolte in mod corespunzator.

Schimbarea starii de spirit a tatalui