Creierul tau face ceva uimitor in timp ce dormi!

1740

Somnul este o activitate foarte importanta pentru sanatatea si bunastarea generala a tuturor. Este interesant faptul ca ne petrecem un sfert din viata naostra dormind, dar niciodata nu ne-am explicat de ce intr-adevar dormim. Noi stim ca dupa ce dormim sntem alimentati cu energie si ca somnul ne imbunatateste starea de spirit, dar ce se intampla exact la nivelul creierului in timp ce dormim?

Dupa cum se pare, atunci cand dormim creierul nostru face orice altceva in afara sa doarma.

#1. Face decizii

Cercetarile recente au arata ca creierul nostru proceseaza informatia si se pregateste pentru actiune in timpul somnului, actionand extrem de eficient in starea de inconstienta. Un studiu recent publicat in revista “Current Biology” a demonstrat ca acest organ este stimulat in timpul somnului si utilizeaza informatiile disponibile pentru a lua decizii cand este treaz.

#2. Creeaza si stocheaza amintiri

In timp ce dormim, creierul formeaza noi amintiri, hraneste acele legaturi vechi si creaza altele noi, cu unele amintiri vechi.

#3. Creeaza legaturi creative

In timpul somnului, creierul creeaza unele legaturi noi si se conecteaza, de asemenea, conexiune aparent indepartate care duc la idei complet noi.

#4. Elimina toxinele

O serie de studii care au fost efectuate in anul 2013, a aratat ca somnul pentru creier este precum curatarea casei. Cercetatorii de la Universitatea din Rochester au aratat ca moleculele deteriorate din creier sunt curatate in timpul somnului.

#5. Invata si-si aminteste cum sa efectueze sarcini mentale

Creierul stocheaza informatii in memoria pe termen lung pe parcursul intervalelor de somn. Acest proces este deosebit de important pentru abilitatile noastre motorii, cum ar fi conducerea autovehiculelor, practicarea sporturilor sau a dansului.

Sursa