STUDIU: De ce somnul este cel mai important aspect in lupta ta contra kilogramelor in plus

1348

Imaginati-va doua dintre prietenele dumeavoastra: una dintre ele este prietena care merge in fiecare zi la sala de fitness, care are o silueta de invidiat.  Celalta prietena urmeaza aceeasi abordare pe care o urmeaza prima prietena, dar indiferent de cat de mult se straduieste, organismul ei nu vrea sa scape de kilogramele in plus. Partea ingrijoratoare a acestei ipoteze este ca cele doua femei urmeaza o abordare comuna a problemei:

1. Mesele acestora sunt formate din legume si proteine de calitate.

2. Acestea merg la sala aproape in fiecare zi, concentrandu-se pe exercitiile de cardio si de definire.

3. Acestea stiu care sunt alimentele cu adevarat sanatoase si care sunt alimentele de care trebuie sa se fereasca.

Si totusi, una dintre cele doua prietene, cea care se straduieste sa scape de kilogramele in plus, nu-si poate mentine concentrarea. Problemele acesteia sunt legate de controlarea poftelor sale, pofta de dulciuri fiind prea puternica pentru a-i putea rezista si in ciuda celor mai mari eforturi, in sala de fitness nu pare a obtine aceleasi rezultate precum celalta prietena a dumneavoastra.

Problema poate parea evidenta la prima vedere. Poate ca cea de a doua prietena se abate de la dieta mai mult decat prima prietena, sau poate este vorba doar de geneticul acesteia diferit, sau poate ca acestea sunt doar aspectele de suprafata, acestea nereprezentand adevarata problema.

Somnul este cel mai important aspect al luptei impotriva kilogramelor in plus!

Dezbaterea cu privire la cea mai buna modalitate prin care puteti ajuge sa aveti o silueta perfecta are tot timpul o legatura directa cu exercitiile fizice si cu alimentatia. Daca doriti sa aratati mai bine, cea ma intalnita sugestie este “mancati mai putin si miscati-va mai mult”. Cu toate ca pare o sugestie corecta si destul de simpla la prima vedere, aceasta sigurestie nu este principalul aspect care va poate ajuta in lupta impotriva kilogramelor in plus. Potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor, mai mult de 35% dintre oameni sunt deprivati de una dintre principalele nevoi umane: somnul. Atunci cand luam in considerare si statistica cu privire la numarul persoanelor care sufera de obezitate, numar aproape identic cu cel al persoanelor deprivate de somn, este destul de usor sa descoperim ca legatura dintre cele doua cifre nu sunt doar o simpla coincidenta.

Potrivit  cercetarilor publicate in Analele de Medicina Interna, lipsa somnului, mai putin de sapte ore pe noapte, poate reduce beneficiile exercitiilor fizice si ale dietei. In cadrul studiului, persoanele care urmau dieta au fost supuse unor diferite programe de somn. Cand organismul acestor persoane s-a odihnit sufient, jumatate din greutatea pierduta a fost sub forma de grasime. Cu toate acestea, atunci cand persoanele respective au revenit la obiceiurile de somn anterioare, cantitatea de grasime eliminata a fost redusa pe jumatate, cu toate obiceiurile precum dieta si exercitiile fizice au fost mentinute. Mai mult decat atat, senzatia de foame a fost mult mai puternica, senzatia de satietate a fost mult mai redusa si acuzau lipsa energiei fizice. In general, persoanele care au neglijat acest aspect, au slabit in proportie de doar 55% comparativ cu omologii lor foarte bine odihniti.

Lipsa somnului provoaca mofidicari ale celulelor adipoase

Amintiti-va ultima noapte in care nu ati avut parte de un somn odihnitor.  Probabil v-ati trezit ametiti, confuzi si epuizati. Poate un pic morocanosi. Nu este doar creierul si corpul dumneavoastra care se simte in felul acesta, celulele de grasime ale organismului dumneavoastra se simt in acelasi fel. Atunci cand organismul tau este privat de somn, ritmul metabolismului este redus, suferiti de o “ameteala metabolica”. Termenul a fost inventat de catre cei de la Universitatea din Chicago, cercetatori ce au analizat efectele care se petrec dupa doar patru zile lipsite de odihna, fapt ce se petrece de obicei in cursul unei saptamani obisnuite din viata dumneavoastra.

Sursa: shape.com